Naslovna // Kultura // Promovisana nova zbirka pesama Borisa Stojanova – “Na korzou sećanja”

Promovisana nova zbirka pesama Borisa Stojanova – “Na korzou sećanja”

Tokom večeri, govorilo se o autorovom radu, čitana je i poezija, a priređen je i muzički program. Događaj je privukao veliku pažnju ljubitelja lepe pisane reči

Foto: TV Kopernikus

Nova zbirka pesama Borisa Stojanova, koja nosi naziv „Na korzou sećanja“, promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Iako je svoj radni vek proveo na mestima koja nisu povezana sa umetnošću, Stojanov nije zanemario svoj dar za pisanje poezije. Od srednjoškolskih dana, sve svoje emocije prenosi na papir u vidu stihova, ali je tek pre dvadeset godina objavio svoju prvu zbirku. Iako je mislio da je, posle treće zbirke, završio sa pisanjem, u međuvremenu se javila inspiracija, te se iz nje izrodila i ideja za nastanak knjige koja nosi naziv „Na korzou sećanja“ u kojoj je zastupljena 71 pesma o ljubavi, savremenim pojavama, zavičaju i drugim temama.

-To vam je kao u životu. Jednstavno ne primetiš kada si iz kratkih pantalona ušao u odelo i zagazio u zrele godine. Taman pomisliš da će to vreme zrelih godina potrajati malo duže, kad evo nas u nekom dobu koje svi zovemo treće doba. Kada odete u treće doba, onda se sve češće vraćate unazad, prizivate sećanja, često ponavljate „Eh, da mi je ono vreme, da mi se vrate oni prošli dani“. Tako i ja u tome potajno pokušavam i zato ja pronalazim korzo mojih sećanja, pokušavam da ih oživim u mojim pesmama i pokušavam da učinim sve da se njihova prolaznost izbriše, a da dobiju neku trajnu nit –rekao je Stojanov o svojoj novoj zbirci, za koju se nada da će se dopasti čitalačkoj publici.

-Ja volim moje zavičajne pesme. Izdvojio bih jednu koja je pisana na dijalektu mog rodnog mesta Klisura, a pesma se zove „A ti od kude si“. Za tu pesmu nisu potrebni padeži –rekao je Stojanov.

Tokom promocije, o autorovom stvaralaštvu govorili su predsednica Književnog kluba u Jagodini, profesorka Snežana Bihler i profesor i književnik Gradimir Obradović. Veče je bilo dodatno oplemenjeno čitanjem stihova iz zbirke, što su nadahnuto činili Nenad NikolićKristina Bigić Makić Dragica Matejić Šreder, kao i muzičkim nastupom kantautora Duška Dimitrijevića Endžija, a njihovi nastupi izmamili su burne aplauze mnogobrojne publike.

Boris Stojanov rođen je 1953. godine u selu Klisura kod Surdulice. Do sada je objavio četiri zbirke pesama: „Uzvodnim tokom“ (2003), „Dah vetra“ (2009), „Java u inju snova“ (2012) i „Na korzou sećanja (2022). Njegova poezija zastupljena je u mnogim časopisima u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad dobio je brojne pohvale i nagrade, među kojima je su i nagrade „Dušan Srezojević“ za 2017. godinu koju dodeljuje Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini i „Marama Zlate Živadinović“ Kulturološkog projekta „Juhorsko oko“ u Paraćinu. Njegove pesme zastupljene su u književnim antologijama Selimira V. Milosavljevića i Dragice Matejić Šreder.

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini nastavlja sa svojim aktivnostima, te će u četvrtak, 14. jula biti promovisana nova zbirka pesama Žike Ignjatovića. Početak promocije zakazan je za 18 sati, a ulaz je besplatan.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .