Naslovna // Kultura // Promovisana prva zbirka pesama Maline Pavlović – “Senke uspomena”

Promovisana prva zbirka pesama Maline Pavlović – “Senke uspomena”

Tokom večeri u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, govorilo se o autorki, a čitana je i njena poezija. Pevane su i srpske izvorne pesme, a događaj je privukao brojnu publiku

Snežana Bihler, Ratko Stojilović, Malina Pavlović i Kristina Bigić Makić: Foto – Toni S. Stojanović

Malina Pavlović, pesnikinja iz Donjeg Račnika, sela nadomak Jagodine, promovisala je svoju prvu zbirku pesama „Senke uspomena“ proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Malina je svoju nadarenost za pisanje poezije pokazala još u ranom detinjstvu. Turbulentni periodi kroz koje je prošao srpski narod u novijoj istoriji, inspirisali su je da piše angažovanu poeziju, a posle rađanja unuka – njene pesme obavio je veo radosti i ljubavi. Pesme su joj objavljivane u brojnim zbornicima, ali Malina se tek sada osmelila da čitalačkoj publici predstavi svoju prvu samostalnu zbirku pesama koju je nazvala „Senke uspomena“.

-Ja svakom svojom pesmom proživljavam i imam sliku da je to baš to. Ne pišem nešto mnogo, ali eto, svaka je vezana za neki period. Pisala sam u poslednje vreme nešto za našu albansku golgotu, što će tek da bude objavljeno ili za te usamljene kuće koje su zarasle u korovu. Ja sam dete sa sela. Ne odričem ga se nikada, volim selo i žao mi je što selo propada. Možda će doći neko bolje vreme –optimistična je autorka, inače rodom iz Rajkinca.

Malina je dobitnica nekoliko nagrada za svoje pesničko stvaralaštvo, a posebno je nadarena za pisanje zdravica, za šta joj je tokom večeri uručena zahvalnica. Jedan je od osnivača Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ u Bagrdanu, selu nadomak Jagodine. Reakcije na njene pesme su pozitivne, a pesma „Milica i Đorđe“ posebno joj je draga.

-Milica je za mene najlepše ime, a Đorđe je moj unuk, tako da sam to nekako složila. Tu su i pesme o vinu i vinogradu, tako da je to baš lepo. Kad dođe inspiracija, sednem pa pišem, pa je dorađujem danima, pa tek kada budem zadovoljna, onda je to to –kaže Malina, potpredsednica bagrdanskog Književnog kluba „Dušan M. Dačić“.

Foto: Toni. S. Stojanović

Tokom promocije u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, o autorki je govorio književnik Ratko Stojilović, koji je pisao recenziju za knjigu. Pesme iz Malinine knjige tokom večeri čitali su Dragica Matejić Šreder, Kristina Bigić Makić, Svetlana Nikolić i Miroslav Mitrović. Sastavni deo večeri bio je i nastup Milanke Jovanović, koja se publici predstavila izvođenjem srpskih izvornih pesama, a brojna publika nagradila ju je aplauzima.

Knjiženi klub „Đura Jakšić“ nastavlja sa afirmisanjem zavičajnih autora. Sledećeg četvrtka, 15. septembra, na istom mestu sa početkom u 18 sati, biće održana promocija zbirke pesama Miroslava Mitrovića, pesnika iz Miloševa.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .