Naslovna // Kultura // Prva zbirka pesama Marije Aleksić, “Singidunum saga”: Najlepši dani u Beogradu ovekovečeni u pesmama

Prva zbirka pesama Marije Aleksić, “Singidunum saga”: Najlepši dani u Beogradu ovekovečeni u pesmama

Tokom večeri, govorio je i dr Branko Ilić, profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Čitani su stihovi, priređen je i muzički program, a promocija je izazvala nezapamćeno interesovanje javnosti

Foto: TV Kopernikus

Prva zbirka pesama Marije Aleksić pod nazivom „Singidunum saga“ promovisana je proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Marija, inače nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini, pisanjem se bavi od najranijeg detinjstva. Pesme su joj objavljivane u mnogim književnim časopisima, a jedna od njih, „Januarska tuga“ nagrađena je na 21. Festivalu u Mrkonjić gradu, kao najoriginalnija ljubavna pesma. Njena prva zbirka pesama pod nazivom „Singidunum saga“ nedavno je ugledala svetlost dana, a Beograd i uspomene koje je vežu za ovaj grad bili su glavna inspiracija za nastanak ove knjige.

-To su moji studentski dani koje sam provela, moji najlepši dani. Jako sam vezana za Beograd i imam ogromnu ljubav prema njemu. Inače, zbirka je posvećena mom dedi, najvoljenijoj i najvažnijoj ličnosti u mom odrastanju. Zahvaljujući njemu, ja sam ovo što jesam danas. Da nije njega, ne bi bilo nijedne „Singidunum sage“. Zbirka nije proizvod samo mog ličnog iskustva. Tu su priče iz voza, iz studentskog parka koje sam čula spontano… Mogu da kažem da je tako i nastala, spontano i ležerno –rekla je Marija.

Foto: TV Kopernikus

Reakcije na njenu prvu zbirku pesama veoma su pozitivne, a njeni đaci, kolege i prijatelji bili su joj velika podrška tokom stvaranja. Iako su joj sve pesme podjednako drage, tu su i one koje zauzimaju posebno mesto u njenom srcu.

-Izdvojila bih deo koji govori o dedi kao „spiritus movensu“ ove moje zbirke. Takođe, pesma „Sreća traži tišinu“ mi je nekako omiljena, jer kada ste mladi, smatrate da svi treba da čuju i da znaju za vašu sreću. Međutim, kada zađete u neke ozbiljnije godine, onda zapravo shvatite da sreća traži tišinu. Što je sreća tiša, to je izraženija i jača –istakla je autorka.

Tokom promocije u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini, o knjizi je govorio i dr Branko Ilić, profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Veče je bilo dodatno oplemenjeno čitanjem stihova iz zbirke, što je radila Sofija Stevanović, učenica Srednje medicinske škole „Milutin Milanković“ u Jagodini, kao i nastupom Simone Ilić Vuka Miladinovića, učenika Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini, koji su se publici predstavili na gitari. Promocija je izazvala nezapamćeno interesovanje javnosti, a autorku uskoro očekuju promocije u drugim gradovima naše zemlje, kao i nastavak književnog rada.

Knjigu „Singidunum saga“ objavila je izdavačka kuća „Nova poetika“ iz Beograda.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .