Naslovna // Kultura // Putovanje kroz uspomene Mirjane Đapo u Jagodini

Putovanje kroz uspomene Mirjane Đapo u Jagodini

„Za Jagodinu me vezuje mnogo toga. Ona je moj dom i oduvek sam htela da imam ovde svoje književno veče“ rekla je književnica koja ove godine slavi 50 godina književnog rada

Mirjanu Đapo mnogo toga vezuje za Jagodinu

Književno veče Mirjane Đapo, spisateljice iz Smedereva, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Mirjana Đapo ove godine obeležava 50 godina stvaralaštva. Pisanjem se bavi još od srednjoškolskih dana, član je Udruženja književnika Srbije i do sada je objavila 15 naslova koji pripadaju različitim oblastima književnosti. Kako je ima u svim žanrovima, pitali smo je šta je inspiriše za stvaranje:

-To su na početku bili oni mladalački nemiri. Neverovatno volim zen i psihologiju. Ogledala sam se i ogledam se u svim žanrovima. Ja sam krenula sa poezijom, ali tu je kasnije bila i esejistička proza, psihološki i društveno istorijski romani. Imam i knjige za decu, ali sam zadnjih godina baš aktivna kao aforističar –rekla je Đapo.

Dobitnik je više prestižnih nagrada poput Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Njena dela su zastupljena u mnogim zbornicima i prevođena na više jezika. Rođena je u Smederevu, diplomirala je na grupi za srpsko-hrvatski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, živi u Brčkom, a za Jagodinu je vezuje mnogo toga, te je oduvek želela da ovde ima i svoje književno veče:

-Nisam rođena u Jagodini, ali kompletno moje osnovno i srednje obrazovanje je stečeno u ovom gradu. Tu su koreni. Ovde su ostali grobovi mojih roditelja, a tu su i moje dve sestre koje me stalno stanište kada dođem. Ja sam tu bila od 1992. do 2002. godine, tako da Jagodina je moj dom bila i ostala. To je mesto koje ja doživljavam kao svoje. Kad pričam gde živim, ja govorim o Jagodini bez obzira što tu više nisam za stalno –istakla je ona.

Tokom večeri, književnica je govorila o svom stvaralaštvu i uspomenama koje su je inspirisale za pisanje, a sastavni deo programa bio je i nastup poznatog jagodinskog kantautora Duška Dimitijevića Endžija. Program u Književnom klubu „Đura Jakšić“ nastavlja se i u četvrtak, 26. septembra. Tada će se održati promocija knjige „Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija“ autora Petra Milatovića Ostroškog, književnika iz Beča. Početak je zakazan za 18 sati.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .