Naslovna // Kultura // Retrospektivna izložba Desanke Petrov Morar: “Zavičjni mit”

Retrospektivna izložba Desanke Petrov Morar: “Zavičjni mit”

Eminentna umetnica koja ovom izložbom obeležava pola veka stvaralačkog rada izjavila da je MNMU iz Jagodine njena druga kuća

DSC_8272

Sinoć je u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je reprezentativna samostalna retrospektivna izložba slika jedne od najuglednijih srpskih slikarki naive – Desanke Petrov Morar, koja je ovom izložbom obeležila pola veka kontinuiranog stvaralačkog rada.

Ova izložba prezentira zaokružen umetnički opus i sadrži sedamdesetak dela (slike, crteži, skulpture i ikone)nastalih u periodu 0d 1964. godine do ove godine, a većina je iz zbirke MNMU iz Jagodine, mada ima dela i iz privatnih kolekcija.

DSC_8290

Posle zapaženog nastupa učenika Muzičke škole ,,Vladimir Đorđević” iz Jagodine Milana Milosavljevića (gitara) i nastavnika Miloša Tošića (pratnja na klaviru) minutom ćutanja odata je pošta postradalima od poplavama, a potom su govorile Nina Krstić, direktor MNMU, Ivana Jovanović,viši kustos i autor postavke i teksta za katalog, i sama umetnica.

DSC_8202

Kada je Desanka Petrović Morar počinjala da se bavi umetnošću bila je to borba za svetlost i umetničku energiju koja će nedugo zatm biti i zvanično priznata kao deo svetske kulturne baštine – veoma elokventno i argumentovano konstatovala je Nina Krstić i potom pozdravila samu umetnicu, kao i sve njene kolege a posebno predstavnike Muzeja naive iz Kovačice i zatim podsetila da MNMU već decenijama sarađuje sa ovom eminentnom umetnicom i da joj je dodelio sve nagrade (od Posebnog priznanja za izložena dela na 6. Bijenalu 1993. do Nagrade za ukupan umetnički rad sa 13. Bijenala 2007. godine).

– Stvaralački opus Dese Petrov Morar otkriva se kao riznica retkih tragova vremena, obeleženih snažnim likovnim pečatom umetnice. Preovladavaju scene inspirisane verom i običajima, kao i svakodnevnicom banatskog sela, a u manjoj meri prisutni su prizori fantastičnih sadržaja i portreti. Zavičajni mit na slikama ove umetnice čuva memoriju pravoslavnog i iskonskog identiteta kao temelja naše egzistencije. Reminescencije na predele detinjstva i važne životne događaje, harmonične idilične scene svakodnevnice nekadašnjeg života, predstavljaju odsjaj vremena u kome je ostvarena unutrašnja harmonija čoveka, u okviru porodice, zajednice, sredine i prirode – naglasila je Ivana Jovanović.

DSC_8328

Desanka Petrov Morar istakla je da bavljenje umetnošću dar Božiji i da se nada da će se time baviti do kraja života, a potom dodala da je na samim počecima imala i sreće da sretne prave ljude koji su je upućivale u tajne umetnosti – Janka Brašića, Bogosava Živkovića, Oto Bihalji Merina i predstavnike Muzeja iz Uzdina i Kovačice i posebno apostrofirala MNMU iz Jagodine sa kojim sarađuje nekoliko decenija i izrazila zahvalnost Ivani Jovanović i Nini Krstić, ali i Koviljki Smiljković i Milici Maširević sa kojima je sarađivala prethodnih decenija i zaključila da je ovaj Muzej njena druga kuća.

DSC_8343

Ova umetnica, inače, piše i poeziju i do sada je objavila tri knjige pesama, a ovu izložbu koju je organizovao MNMU, ustanova od nacionalnog značaja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja prati dvojezični katalog sa prilogom sistematizovanog dokumentacijskog materijala , kao i bojanka za decu sa njenim crtežima.

Ljubitelji umetnosti mogu da razgledaju ovu izložbu sve do 27. juna.

B. Dž.
Foto: A. Dobrosavljević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .