Naslovna // Kultura // Rukopisno i štampano književno blago Pomoravlja u jednoj knjizi

Rukopisno i štampano književno blago Pomoravlja u jednoj knjizi

Publikacija obuhvata 23 rukopisa, 612 štampanih knjiga i dvadesetak serijskih publikacija koje se nalaze u crkvama, manastirima i drugim ustanovama na teritoriji šest opština u Pomoravlju

Foto: TV Kopernikus

Nedavno je iz štampe izašla publikacija pod nazivom “Stara rukopisna i štampana knjiga na teritoriji Pomoravskog okruga“. Na njoj su, u saradnji sa arhijerskim namesništvom beličkim, zajednički radili bibliotekarka Nada Dimitrijević i protonamesnik Milomor Todorović iz Jagodine.

Publikacija “Stara rukopisna i štampana knjiga na teritoriji Pomoravskog okruga” obuhvata 23 rukopisa, 612 štampanih knjiga i dvadesetak serijskih publikacija koje se nalaze u crkvama, manastirima i drugim ustanovama na teritoriji šest opština u Pomoravlju. Istraživanje, popis, kategorizaciju i katalošku obradu vršili su bibliotekarka Nada Dimitijević i protonamesnik Milomor Todorović, u saradnji sa arhijerijskim namesništvom beličkim, a ova knjiga predstavlja njihovu drugu po redu zajedničku saradnju. Na njoj su radili više od godinu dana i za te potrebe prešli više od 4 hiljade i 500 kilometara:

-Obišli smo 58 crkvenih opština i 18 manastira među kojima se nalaze najznačajniji manastiri poput Manasije, Ravanice, manastira Svete Petke,Kalenića i drugih. Mogu slobodno reći da se u Manasiji i Ravanici, riznici šumadijske eparhije, nalazi najveće i najvrednije rukopisno i štampano kulturno blago. Na osnovu Zakona o staroj i retkoj bibliotekačkoj građi ispunjavaj uslove da se proglase za kulturna dobra od izuzetnog i velikog značaja. Na osnovu svojih estetski vrednosti, zaslužuju da se nađu u tom katalogu jer predstavljaju reprezentativni primerak svog vremena –istakla je Dimitrijević.

Knjiga je objavljena uz blagoslov vladika šumadijske, braničevske i  kruševačke eparhije. Nedavno je promovisana na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a sredinom juna očekuje se i predstavljanje publici u Jagodini. Prema rečima saradnika, u toku sledeće godine trebalo bi da krenu sa novim istraživačkim poduhvatom, a to je popis svog književnog blaga koje se nalazi na teritoriji čitave šumadijske eparhije.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .