Naslovna // Kultura // Sećanje na sjajnog književnika i divnu dušu

Sećanje na sjajnog književnika i divnu dušu

Održano veče posvećeno pesniku Miloradu Radunoviću u književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. „Ceo svoj život posvetio je pesmama, nije mogao bez pisanja“ rekao je profesor i njegov prijatelj mr Tomislav Petrović


Književni klub „Đura Jakšić“ iz Jagodine nastavlja sa svojim aktivnostima, a proteklog četvrtka održano je veče posvećeno poznatom pesniku i književniku Miloradu Radunoviću. Prisustvovao je veliki broj ljubitelja pisane reči, a govorili su profesori Snežana Bihler, Vojislav Trumpić i mr Tomislav Petrović i pesnik Miomir Lakićević.
Tribina posvećena ovom pesniku privukla je veliki broj književnika i pesnika, ali i zaljubljenika u prozu i poeziju. Profesor mr Tomislav Petrović, kolega pokojnog Milorada Radunovića, govorio je sve najlepše o svom prijatelju:
Milorada poznajem od kad je došao u Jagodinu, a došli smo u isto vreme i tada smo se i upoznali. Od tada smo bili najbolji prijatelji. Nisam poznavao boljeg i humanijeg čoveka. Bio je prijatelj koji se može samo poželeti. Ne znam da li je neko bolje poznavao njegov književni opus od mene. On je pre svega bio pesnik, lirik, a inspiraciju je tražio u narodnoj poeziji i prirodi. U sebi je nosio neki pesnički naboj. Svakodnevno je pisao pesme, nije on mogao bez pisanja. Ceo svoj život je tome posvetio. Njegov opus ima 25 knjiga. Po meni, njegovo najznačajnije delo je „Ostala je reč“. To je epohalno delo. Da ništa drugo nije napisao, on bi ostao u trajnom sećanju –govorio je Petrović sa setom o svom prijatelju.

Tokom večeri, o Radunoviću se govorilo na najlepši mogući način, a stihove su čitali Aleksandar Racić i Nenad Nikolić. Milorad Radunović bio je vrsan pesnik, pisac, esejista i hroničar. Studije jugoslovenske književnosti završio je u Skoplju. Radio je u prosveti, ali i kao novinar. Dobio je više od 20 nagrada za svoje literarno stvaralaštvo, a njegovo delo „Ostala je reč“ smatra se istorijskim dokumentom koji potvrđuje život Srba na Kosovu i Metohiji za sva vremena. Nažalost, uprkos vrednosti, njegov rad je ostao u senci nepravde koja mu je počinjena, kada je uhapšen zbog dela koje nije počinio. Osuđen je, zbog navodne podrške Barskom kongresu. Ipak, njegovu ljubav prema svom narodu ništa nije moglo da potisne, a to se najviše videlo u njegovim pesmama.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .