Naslovna // Kultura // Sećanje na sjajnog pisca i borca za mir !

Sećanje na sjajnog pisca i borca za mir !

 

U književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini odata počast preminulom književniku i publicisti Nikodiju Spasiću. „Bio je fantastičan čovek i još bolji pisac“ rekla je književnica Milka Ižogin

Književni klub „Đura Jakšić“ iz Jagodine nastavlja sa svojim večerima posvećenim istaknutim piscima i književnicima koji su ostavili dubok literarni trag na ovim prostorima. Tako je proteklog četvrtka, u prostorijama kluba, odata počast nedavno preminulom književniku i publicisti Nikodiju Spasiću.
Nikodije Spasić je bio kontroverzna ličnost, čovek koji je, na neki način, partijski stavljen u drugi plan. Pisao je romane, pesme, putopise… Privatno je bio interesantan i osobit, osmišljen i poseban. Znao je da govori besede i imao je dara za to. Svakako je ostavio trag u Jagodini. Ostaće upamćen kao čovek koji je više od 40 godina bio član književnog kluba „Đura Jakšić“ rekao je književnik Mile G. Lazarević.
Njegova koleginica Milka Ižogin takođe je imala samo reči hvale:
Kao čovek, Nikodije je bio fantastičan, a kao pisac još bolji. Ja sam ga literarno pratila. Imao je svoj rečnik, svoje rečenice, svoje nazive dela… Pisao je sasvim drugačije od mene i svih prijatelja koji pišu –rekla je ona.
Tokom večeri, o životu Nikodija Spasića i njegovom stvaralaštvu govorili su književnica Milka Ižogin, Toni Stojanović i Dragoljub Jevremović. Odlomke njegovih dela čitala je Kristina Bijić Makić.
Nikodije Spasić, rođen 1939. godine, bio je poznati književnik i publicista. Pisao je romane, pesme, putopise, drame, a sakupljao je i legende i predanja. Radio je i kao novinar „Trećeg oka“, „Novog puta“, „Svedok-a“, „Blic-a“ i drugih javnih glasila. Napisao je više od 40 knjiga iz različitih oblasti, a poznat je po svom istraživanju čudesnih i neobjašnjivih pojava u srpskom narodu. Jedan je od osnivača književno umetničkog karavana „Naređujemo mir“, koji je tada išao po bivšoj Jugoslaviji i tražio da se o miru raspravlja. Njegov roman „I mrtvi se otimaju“ je, uprkos nagradama, bio zabranjen sudskom presudom tadašnjih vlasti.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .