Naslovna // Kultura // Skulpture MNMU u Zavičajnom muzeju i na FPNJ

Skulpture MNMU u Zavičajnom muzeju i na FPNJ

U pomenutim ustanovama biće dok se renoviranje ne završi, a ako sve bude teklo po planu, očekuje se da ono bude gotovo u maju sledeće godine

Jedna od skulptura u Zavičajnom muzeju u Jagodini

Rekonstrukcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini uveliko je u toku. Upravo zbog toga, skulpture poznatih umetnika Dragutina Aleksića, Milana Stanisavljevića i Bogosava Živkovića privremeno su postavljene u Zavičajnom muzeju i u galeriji Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Kustos Muzeja naivne i marginalne umetnosti Nina Ljubomirović istakla je da se radi o reprezentativnim skulpturama kojima se ova ustanova kulture izuzetno ponosni:

-Vrlo je malo ovakvih primera likovnog stvaralaštva, pogotovo zato što oni imaju značaj kako za nacionalnu baštinu, tako i na svetskom planu. Za ova dela karakteristična je visoka umetnička vrednost, kao i njihova autentičnost, a vrlo je značajno i to što Muzej sam po sebi baštini dela ovakve vrste –rekla je Ljubomirović.

Ona je takođe izrazila zahvalnost pomenutim institucijama kulure u Jagodini što su im u ovom trenutku omogućili prostor za izložbu svojih dela:

-To je od izuzetnog značaja pošto Muzej nije u mogućnosti da fizički priušti svojoj publici tu vrstu uživanja, tako da ta saradnja među ustanovama postoji i uvek je uzajamna –istakla je ona.

Iako je Muzej naivne i marginalne umetnosti zbog rekonstrukcije zatvoren za posetioce, on nije prestao sa svojim aktivnostima. Publika putem društvenih mreža ove ustanove može da prati virtuelne izložbe, kao i filmske projekcije iz njihove produkcije. Takođe, u toku je objavljivanje edicije „Jubileji“ koja je posvećena umetnicima koji ove godine obeležavaju 50 godina stvaralaštva. Ukoliko sve bude teklo po planu, završetak renoviranja očekuje se u maju sledeće godine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .