Naslovna // Kultura // “Stop trik” radionica animacije u Jagodini: Kreativno učenje o stvaranju magije

“Stop trik” radionica animacije u Jagodini: Kreativno učenje o stvaranju magije

Đaci Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini stekli su osnovna znanja o ovoj vrsti umetnosti, a radionica je svojevrstan uvod u 10. „Animator fest“ koji će i ove godine biti održan u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

„Stop trik“ radionica animacije održana je proteklog četvrtka u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Uz malo papira, flomastera, zootropa kao najjednostavnije optičke igračke, dobre volje i lepog raspoloženja, može nastati prava magija – a to je potvrđeno i na ovoj radionici. Tokom sprovođenja ove zajedničke aktivnosti, učenici sedmog razreda Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini upoznali su se sa osnovnim principima ove vrste umetnosti.

-Upoznajemo male optičke igračke, otkrivamo princip animacije i kako je naše oko percipira, kako vara oko i kakva se čarolija krije iza toga. Radimo i predmetnu animaciju i pikselaciju. Deca na ovom času uče kako da animiraju sama sebe. To je jedan jako zabavan čin koji omogućava deci da brzo vide rezultate, pošto je animacija sama po sebi jako spor proces i pikselacija omogućava da se tu vidi neki prvi rezultat –rekla je Marija Vulić, urednica likovnog i vaspitno-obrazovnog programa u Centru za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Radionice ovakvog tipa pomažu deci da razvijaju svoju kreativnost, ali i da možda otkriju svoj skriveni talenat.

-S obzirom na to da svi jako često koriste mobilne telefone, a praktično se sve savremene aplikacije u velikoj meri oslanjaju na animaciju, mislim da će im to pomoći da drugačije vide i posmatraju i film i GIF kao aplikaciju. To je veliko otkriće –istakla je Vulić.

Učenici su sa zadovoljstvom učestvovali u radionici, s obzirom na to da aktivnosti ovakvog tipa nisu svakodnevne. „Stop trik“ radionica animacije svojevrsni je uvod u 10. po redu „Animator fest“, međunarodni festival animiranog filma, koji će i ove godine biti održan u Jagodini. 

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .