Naslovna // Kultura // Svakog ponedeljka susret kod KUD-a

Svakog ponedeljka susret kod KUD-a

 

Tradicionalno, ponedeljkom se na letnjoj sceni Društva za kulturu “Kablovi” u Jagodini organizuje letnja scena na kojoj se predstavljaju brojna društva naše zemlje i inostranstva. Među njima su i bili i  članovi KUD-a “Floričika” iz Jabukovca u Negotinskoj krajini.

Još jedno veče narodnih igara i običaja na letnjoj sceni Društva za kulturu Kablovi organizovano je na samom početku ove sedmice u Jagodini. Organizator se ovoga puta odlučio da pozove kulturno –umetničko društvo “ Floričika” iz Jabukovca. Ovo je njihovo prvo gostovanje na letnjoj sceni Kablova, a predstavili su najupečatljivije običaje negotinskog kraja.

            –Mi smo prvi put u Jagodini, pa smo odlučili da se publici predstavimo običajima koji su uobičajeni u celoj Srbiji, ali po čemu je Negotinska krajina poznata najviše, a to je običaj pečenja rakije. Pored toga, svakako treba pomenuti da je i vino iz naših krajeva jedno od najkvalitetnijih, pa ćemo sigurno narednog puta predstaviti i taj običaj. KUD “Floričika” postoji 37 godina i ima oko 90 članova koji su raspoređeni u više ansamabla, počevši od dečijeg, preko omladinskog, do starije grupe i muzičke sekcije koja nas prati na svim gostovanjima, rekao je Nenad Bogosavljević predsednik KUD “Floričika” iz Jabukovca.

            Organizator letnje scene, Kulturno-umetničko društvo “Kablovi” iz Jagodine svake godine obraduje publiku nekom premijerom, pa je tako odlučio da se u ovogodišnji repertoar obogati nastupom Negotinaca.

            –Nadam se da je ovo pun pogodak, jer će publika uživati u vlaškim običajima koji do sada nisu predstavljeni na našoj letnjoj sceni. “Floričika”je, inače, ove godine pobednik negotinske smotre “Susreta sela”. Ovaj KUD ima izuzetno lepe i bogate kostime i koreografiju, napomenuo je Oliver Jovanovski, predsednik DZK“Kablovi” u Jagodini.

            Letnja scena Društva za kulturu “Kablovi” nastavlja se i narednih sedmica. Na njoj će se predstaviti društva iz Trstenika, Makedonije, Vranjske banje, pa sve do 28. avgusta, kada će scena biti zatvorena.U okviru nje, od 21. do 25.avgusta održava  se tradicionalna likovna kolonija, čiji  radovi će biti predstavljeni  na godišnjem koncertu, koji se organizuje u decembru. Ove godine društvo obeležava 65. rođendan, pa će tim povodom Jagodincima biti predstavljene nove koreografije sa preko sto učesnika.  Svakako treba istaći da KUD “Kablovi” za šest i po decenija nije imao prekide u radu i da su njegovi ansambli postizali zapažene rezultate na mnogim takmičenjima, kako u zemlji tako i na inostranim smotrama.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .