Naslovna // Kultura // Sve je spremno za 10. festival “DOPS” u Jagodini

Sve je spremno za 10. festival “DOPS” u Jagodini

U žiriju će biti glumica Mina Lazarević iz Beograda, glumac pozorišne Akademije iz Banjaluke Aleksandar Stevanović i Vesna Milosavljević, direktorka Osnovne škole „Milan Mijalković“ u Jagodini, kao predstavnik grada. Nagradu „Selimir V. Milosavljević“ za najbolji dramski tekst namenjen deci ove godine dobiće Miroljub Nedović, glumac, dramski pisac i reditelj iz Niša

Bojan Miloradović tokom konferencije za medije u Jagodini

Festival dečijih i omladinskih predstava „DOPS“ održaće se jubilarni 10. put ove godine od 21. do 26. oktobra u Jagodini, saopšteno je na konferenciji za medije koja je održana proteklog četvrtka u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

U žiriju će ove godini biti poznata glumica Mina Lazarević, glumac pozorišne Akademije u Banjaluci Aleksandar Stevanović i direktorka Osnovne škole „Milan Mijalković“ u Jagodini Vesna Milosavljević, kao predstavnik grada. Festival će se ove godine održati pod sloganom „Ceo svet je pozornica“ rekao je umetnički direktor festivala „DOPS“, glumac i reditelj Bojan Miloradović:

-Odlučili smo se baš za ovaj slogan po Šekspirovoj misli da je ceo svet pozornica. Ceo prateći program, koji je zaista bogat, biće realizovan na više lokacija u gradu. Time želimo da pokrenemo i sam grad i da uključimo ljude. Iako selekcija još uvek nije završena, mogu da vam kažem da festival opravdava svoje postojanje jer i ove godine imamo prijave iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije. Opravdavamo i činjenicu da je međunarodnog karaktera –rekao je Miloradović.

Festival svake godine dodeljuje nagradu „Selimir V.Milosavljević“ za savremeni tekst namenjen deci. Ovogodišnji laureat je Miroljub Nedović, glumac, dramski pisac i reditelj iz Niša:

-On je jedan od najigranijih i najčitanijih dramskih pisaca u Srbiji. Mogu slobodno reći da ne postoji pozorište koje na scenu nije iznelo ili odradilo neke od njegovih tekstova. Poznat je i jagodinskoj publici, zato što je i jagodinsko pozorište igralo predstave po njegovom tekstu. Pre par godina je njegov tekst na „Danima komedije“ dobio priznanje, tako da nagrada ovogodišnjeg  „DOPS-a“ ide u prave ruke –istakao je Miloradović.

Ceo oktobar biće mesec festivala. Pripremljen je bogat prateći program koji počinje već 4. oktobra kultnom predstavom pozorišta „Veliki teatar“ iz Jagodine koja nosi naziv „Muško-ženski razgovori“.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .