Naslovna // Kultura // Svečano rezimirana godina Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Svečano rezimirana godina Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Sastavni deo događaja bila je i izložba „Naivna umetnost Srbije“ autorke više kustoskinje i istoričarke umetnosti Ivane Jovanović, kao i promocija decembarskog broja časopisa „MNMArt“ i kalendara za ovu godinu

Nina Ljubomirović, Ivana Jovanović, Nina Krstić i Jelena Jovanović tokom događaja

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini svečano je rezimirao prethodnu 2019. godinu u petak 27. decembra. Tokom događaja, otvorena je i izložba „Naivna umetnost Srbije“ autorke više kustoskinje i istoričarke umetnosti Ivane Jovanović, kao i promocija decembarskog broja časopisa „MNMArt“ i kalendara za 2020. godinu.

Tekuća godina bila je veoma uspešna za ovu instituciju kulture. Kao ustanova, ostvarili su veliki broj projekata, niz saradnji sa drugim, srodnim institucijama, ali i veliki broj izložbi. Muzej ove godine obeležava 60 godina postojanja i rada, te je tokom prošle godine započet jedan, za njih veoma važan projekat, a to je rekonstrukcija zgrade i dograđivanje modernog aneksa:

-To je projekat koji je došao u pravom trenutku, jer su zidovi ove divne dame iz 1929. godine već postali ruinirani i tesni za svo ono blago koje baštinimo. Muzej ima oko 4000 ostvarenja umetnika iz više od 35 zemalja. Pored te rehabilitacije i rekonstrukcije starog objekta, što podrazumeva revitalizovanje temeljnih površina svih prostora, ova zgrada biće planirana za stalnu postavku, a aneks, koji je pre svega bio naš glavni motiv biće inkluzivan i dostupan za sve ljubitelje umetnosti. To će biti neka vrsta depoa gde će posetioci, naročito pri prilasku iz parka, imati prilike da se dive monumentalnim skulpturama koje sad „čame“ u depou zbog nedostatka prostora, kao i remek delima domaće i svetske produkcije. Bićemo opremljeni po svim principima savremene muzeologije, da bi i narednih 60 godina trajali još kvalitetnije i bolje –rekla je Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba je privukla veliku pažnju javnosti

Glavni deo rezimiranja godine bila je izložba pod nazivom „Naivna umetnost Srbije“ čija je autorka viša kustoskinja i istoričarka umetnosti Ivana Jovanović. Na izložbi su predstavljena dela prve generacije stvaralaca, kao i novija likovna ostvarenja, što je za autorku izložbe, kako je sama rekla, bilo veoma zanimljivo i inspirativno:

-Ideja je bila da se još jednom sagleda i predstavi jedna od najzanimljivijih i najuzbudljivijih pojava na likovnoj sceni Srbije 20. veka. Naivna umetnost, iako za sobom ima čitav vek postojanja, široku afirmaciju i svetsku slavu, i danas intrigira i inspiriše kako same umetnike stvaraoce, tako i nas publiku, istraživače i teoretičare –rekla je autorka izložbe.

Tokom večeri, promovisan je i novi broj časopisa MNMArt i kalendar za 2020. godinu

Tokom večeri, o godini iza njih, govorile su i kustoskinje Muzeja Jelena Jovanović i Nina Ljubomirović. Sastavni deo programa, koji je privukao veliku pažnju javnosti, bila je i promocija decembarskog broja časopisa ove ustanove, kao i kalendara za 2020. godinu.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .