Naslovna // Kultura // Svi detalji pomoravske istorije na jednom mestu

Svi detalji pomoravske istorije na jednom mestu

Promovisan časopis za istoriografiju i arhivistiku „Koreni“ „Popularizacija nauke i kulture je bitna, treba podstaći mlade da se bave naukom“ rekao je istoričar Dejan Tanić


Jubilarni deseti broj časopisa za istoriografiju i arhivistiku „Koreni“, koji izdaje Istorijski arhiv grada Jagodina, promovisan je proteklog četvrtka u Kulturnom centru u Jagodini. Promociji je prisustvovao veliki broj zainteresovanih, a o samom časopisu, njegovom stažu i značaju, govorili su direktor Istorijskog arhiva u Jagodini Svetlana Mišković, magistri Dejan Tanić i Dobrivoje Jovanović, kao i profesor istorije Ninoslav Stanojlović.
Časopis „Koreni“ bavi se proučavanjem istorije Jagodine, srednjeg Pomoravlja, Resave i Levča. Svaki broj sadrži niz zanimljivih tekstova o istoriji našeg podneblja, od srednjeg veka pa do danas, ali ovaj broj je poseban:
Čak tri rada u ovom jubilarnom broju odnose se na srednjovekovnu istoriju. To se baš zgodno pada ove godine kada je 800 godina od krunisanja prvog Nemanjića za kralja. U pitanju je čista koincidencija, nismo to planirali i to je baš dobro, zato što treba da se podsetimo naše srednjovekovne istorije. Ova tema je relativno malo zastupljena u našoj stručnoj literaturi, a sada je prilika da se tome posveti veća pažnja. U ovom broju ima zaista mnogo toga, od privredne do političke istorije, istorije prosvete… –rekao je istoričar Dejan Tanić, koji je tom prilikom istakao da je popularizacija nauke i kulture danas bitnija od same nauke i kulture, jer treba podstaći mlade da se bave intelektualnim radom, pre svega naukom i kulturom, a ovaj časopis im, prema njegovim rečima, u tome može dosta pomoći.

Direktorka Istorijskog arhiva u Jagodini Svetlana Mišković posebno je zadovoljna zbog izlaska ovog jubilarnog broja i saradnje sa velikim brojem ljudi na njemu:
Volela bih da se ovaj časopis unapredi i postane naučni časopis koji će moći svima da pruži dodatne informacije o nekim manje poznatim ili nepoznatim detaljima naše istorije, kako bi smo shvatili odakle smo i kuda idemo. Veoma je bitno da se ljudi, sa svih šest opština koje naš arhiv pokriva svojom teritorijalnom nadležnošću, upoznaju sa onim što je nekad bilo i pravim izvorom informacija. Mi ne zastupamo „rekla-kazala“ informacije, već se vodimo istorijskim činjenicama –rekla je direktorka i tom prilikom izrazila zahvalnost svim institucijama koje im izlaze u susret, kako iz Pomoravlja, tako i iz cele Srbije, jer upravo oni daju „snagu i kvalitet svakom izdanju“.
Časopis „Koreni“ izlazi od 2001. godine, a iz Arhiva pozivaju sve zainteresovane da sarađuju. Novi, deseti, jubilarni broj je uveliko u prodaji i dostupan je za istraživanje.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .