Naslovna // Kultura // Takmičenje “Jara Labud” u Jagodini: Prestižna nagrada za Anu Đorđević

Takmičenje “Jara Labud” u Jagodini: Prestižna nagrada za Anu Đorđević

Ona je nagrađena za svoju pripovetku „Oklagija“. Rastko Ilić i Vera Kostić dele prvo mesto u kategoriji osnovaca, a svi ovogodišnji učesnici dobili su besplatne jednogodišnje članarine

Direktor Marko Bojić uručuje nagradu Ani Đorđević: Foto TV Kopernikus

Ana Đorđević, učenica Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“ u Jagodini, osvojila je prvu nagradu na ovogodišnjem, 34. po redu literarnom takmičenju „Jara Labud“. Dodela nagrada održana je proteklog četvrtka u prostorijama Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“, organizatora ove literarne manifestacije, a mlada učenica dobila je prestižnu diplomu i nekoliko knjiga za svoju pripovetku „Oklagija“.

-Velika je čast biti zapažen, nagrađen i ocenjen od strane stručnjaka, te stoga upućujem veliku zahvalnost jagodinskoj biblioteci. Inspiracija za moj rad došla je od motiva kretanja kao jednog izvora radosti u životu, a inspirisali su me i nestašluci ranijih generacija koji su zaista znali da uživaju u svojim igrama u detinjstvu. Ova nagrada podstiče dalji rad –rekla je ona i istakla da planira da se bavi psihologijom, dok će se pisanju posvećivati usputno.

Prema rečima zaposlenih u biblioteci, ove godine konkurencija je bila jaka. Više od 20 srednjoškolaca prijavilo je oko 50 radova ove godine, dok se prijavilo oko 30 osnovnoškolaca sa takođe velikim brojem radova. Odziv i njihov talenat ih raduju, ali su takođe istakli da je prva nagrada ove godine otišla u prave ruke.

-Može se reći da je učenica koja je osvojila prvo mesto jedan snažan književni glas na tragu Vidosava Stefanovića i Živojina Pavlovića. To je jedna naturalistička, jaka proza i mogu reći da od nje očekujeomo dosta i u budućnosti –rekao je Milun Vasić, bibliotekar.

Vicešampionsku poziciju dele učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ Kristina Todorović i učenica Elektrotehničko građevinske škole „Nikola Tesla“ Anđela Trajković. Na trećem mestu našlo se troje jagodinskih gimnazijalaca: Luka MarjanovićJana Božović i Nikolina Veljković.

Nagrađeni srednjoškolci: Foto TV Kopernikus

Kada su učenici osnovnih škola u pitanju, prvo mesto dele Vera Kostić, učenica škole „Boško Đuričić“ i Rastko Ilić, učenik škole „Goran Ostojić“.

-Ovo mi mnogo znači, jer nikada nisam dobio nagradu ni za kakvo literarno delo i sada sam vrlo zadovoljan što se ovako završilo. Nastaviću da pišem –rekao je Rastko.

-Veoma sam srećna zbog toga, zato što nikada do sada nisam bila na ovakvom konkursu. Inspirisale su me bajke i izmišljeni likovi za nagrađeni rad. Verovatno ću se prijaviti i sledeće godine –rekla je Vera.

Na drugom mestu našli su se Luna Marković, učenica škole „Crnjanski“ i Stefan Dugalić, učenik škole „Vuk Karadžić“ u Glogovcu. Treće mesto deli takođe dvoje učenika: Pavle Jovanović iz škole „Boško Đuričić“ i Maša Miladinović iz škole „Rada Miljković“.

Svi oni koji su se našli na prvom, drugom i trećem mestu nagrađeni su knjigama koje je donirao Centar za obrazovanje. Uprava Narodne biblioteke u Jagodini donela je odluku da sve ovogodišnje takmičare nagradi besplatnom jednogodišnjom članarinom, a ujedno je pozvala i sve druge mlade ljude koji vole da pišu da se prijave i okušaju sreću sledeće godine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .