Naslovna // Kultura // Uspešan mesec knjige u jagodinskoj biblioteci

Uspešan mesec knjige u jagodinskoj biblioteci

„Prezadovoljni smo odzivom ljudi i nadmašili smo sopstvene rekorde“ rekao je bibliotekar Milun Vasić. Tokom meseca knjige, najviše se tražili trileri, ali i dela Petera Handkea

Na svakih sat vremena, po četiri nova člana, kažu iz jagodinske biblioteke

Zbog pandemije korona virusa, oktobar kao mesec knjige ove godine obeležen je u drugačijim okolnostima. Tradicionalni Sajam knjiga je izostao, ali su mnoge prodavnice knjiga i biblioteke različitim popustima izašle u susret svim ljubiteljima pisane reči. Među njima je i Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini koja je od 15. do 31. oktobra snizila cenu godišnje članarine sa 500 na 300 dinara:

-Mi smo i u uslovima pandemije uspeli da pomognemo našim sugrađanima, tako da smo akciju produžili na dve nedelje. Moram da kažem da smo prezadovoljni ove godine i da smo nadmašili sve rekorde. Blizu 600 Jagodinaca je za 15 dana postalo član Narodne biblioteke “Radislav Nikčević”. Tu se ubrajaju grupni upisi, upisi prvaka osnovnih škola i predškolaca, a jako smo zadovoljni i odzivom odraslih korisnika –rekao je bibliotekar Milun Vasić.

Jagodinska biblioteka u svom fondu ima više od sto hiljada knjiga. Tokom avgusta, književni fond ove ustanove kulture dopunjen je novim naslovima različitih žanrova iz otkupa Ministarstva kulture u vrednosti od 735 hiljada dinara, tako da su članovi i tokom meseca knjige imali šta da izaberu za čitanje:

-Kao i obično, najviše su se pozajmljivali trileri, pomenuću Ju Nesbea. Ono što je bilo van uobičajenih tokova, posle Nobelove nagrade, pojačao se trend čitanja knjiga Petera Handkea. One se maltene uopšte i ne zadržavaju na policama, a Jagodinci su zainteresovani da se upoznaju sa opusom ovog autora.  Pozajmljuju se i dela Frederika Bakmana, a od domaćih autora istakao bih Miodraga Majića –rekao je Vasić.

Jagodinska biblioteka nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima. Tradicionalni književni konkurs „Jara Labud“, namenjen osnovcima i srednjoškolcima uveliko je u toku i prvi radovi su već pristigli. Oni se mogu slati do 20. novembra, a biće predstavljeni početkom decembra. Takođe, odnedavno je na sajtu ove ustanove dostupan i 37. broj književnog časopisa za decu „Slova na struju“.

Bezbednosti radi, posetiocima još uvek nije dozvoljen fizički pristup fondu knjiga, tako da na samom ulazu od bibliotekara dobijaju knjige po koje su došli. Iz biblioteke napominju da je, prilikom svakog dolaska, obavezno nošenje zaštitnih maski.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .