Naslovna // Kultura // Veče svestrane poetese Milke Stefanović u Jagodini

Veče svestrane poetese Milke Stefanović u Jagodini

O autorki i njenom stvaralaštvu govorili su mr Radoslav Glišić, pesnikinja i umetnički fotograf Smiljana Božić i književnik Ratko Stojilović, a u muzičkom delu program učestvovao je Duško Dimitrijević Endži

Foto: TV Kopernikus

Milka Stefanović, književnica koja živi i stvara u Beogradu, predstavila je svoju novu knjigu „Golijska reka“ jagodinskoj publici proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“.

Pesnikinja je inače rodom iz Vranovine kod Novog Pazara. Pisanjem se bavi od detinjstva, a kako sama kaže, nešto ozbiljnije joj je pristupila devedesetih godina prošlog veka. Njeno stvaralaštvo objavljivano je u brojnim listovima i časopisima, bavi se i pisanjem recenzija, a dobitnica je i  brojnih nagrada na različitim poetskim manifestacijama širom naše zemlje. Do sada je objavila pet zbirki pesama, a najnovija, “Golijska reka”, posle nekoliko promocija, dočekala je i predstavljanje u Jagodini.

-To je knjiga koju prožimaju duhovna i rodoljubiva poezija. Može se reći i da ima ljubavne, ali i socijalne. Ja nisam pesnik sa jednom temom, dosta toga je zastupljeno u ovoj knjizi. Uglavnom je to misaona poezija. Objavio ju je Centar za kulturu „Gradac“ u Raški. Na njoj sam radila možda godinu-dve. Pišem u duhu sadašnjosti i prošlosti i uglavnom se u knjizi provlači ta ideja dobrote. Kako je Platon rekao, knjiga mora da bude iskrena. Tu mislim na pisanu reč pesnika. Mora da ima znanja, da bude dosta lepote, da bude zastupljen duh kolektivnog, zajedničkog i narodnog –rekla je autorka između ostalog.

Tokom večeri, o autorki i njenom stvalaraštvu govorili su mr Radoslav Glišić, pesnikinja i umetnički fotograf Smiljana Božić, kao i književnik Ratko Stojilović, a tokom večeri priređen je i muzički program tokom kog se predstavio kantautor Duško Dimitrijević Endži. Događaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a Milka Stefanović uveliko privodi kraju rad na svojoj novoj zbirci pesama, koja bi uskoro trebalo da ugleda svetlost dana.

Inače, autorka je predsednik Podružnice Društva “Dr Saša Božović” u Beogradu i član je Udruženja književnika Srbije od 2003. godine.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .