Naslovna // Kultura // Veliko interesovanje za Tomasov književni prvenac

Veliko interesovanje za Tomasov književni prvenac

Tokom promocije knjige “Kad magla sakrije senke” u jagodinskom Kulturnom centru, pored autora, govorili su i recenzent knjige i filmski reditelj Saša Radojević i odgovorni urednik u RTS izdavaštvu Dragan Inđić

Foto: TV Kopernikus

Reditelj Milan Tomić promovisao je svoj roman prvenac „Kad magla sakrije senke“ pretprošlog utorka u foajeu Kulturnog centra u Jagodini.

Tomić je rođen u Jagodini gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Režiju je studirao u zapadnom Berlinu, a svoju karijeru reditelja i scenariste započinje u Francuskoj gde već tridesetak godina radi na državnoj televiziji i u privatnoj produkciji. „Kad magla sakrije senke“ naziv je njegovog prvog romana i njegovo prvo predstavljanje bilo je upravo u Jagodini.

-Želeo sam da prva promocija bude u Jagodini. Ovo je grad u kom sam rođen. Priča je smeštena u jedno vreme posle Drugog svetskog rata. Ja se koristim tim vremenom kao pozadinom za roman. Inače, bavi se ljudskim sudbinama i pitanjima ljubavi kao univerzalne teme. Ja vodim svoje likove sa karakterima koje im dajem kroz taj vremenski period gde ih jednostavno puštam da žive, da lebde između života i smrti i da postoje. Bavim se u stvari tom tematikom pitanja sudbine: da li sudbina postoji, šta je sudbina za čoveka i da li je ona vezana za individuu ili za neki geografski pojam i koliko čovek može da utiče na sve to –rekao je Tomić, jagodinskoj javnosti poznatiji kao Tomas.

Foto: TV Kopernikus

Tokom predstavljanja knjige, pored autora, govorili su još i odgovorni urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić i filmski reditelj i recenzent Saša Radojević. On je istakao da knjiga „Kad magla sakrije senke“ predstavlja predložak za jedan budući film.

-Roman ima izuzetan vizuelni segment. Sve ono što možemo da vizuelizujemo čitajući knjigu je nešto što nas navodi da prisustvujemo jednom veoma interesantnom sadržaju. Ukoliko zaista budemo videli taj film, to može da bude velika inovacija u srpskoj kimenatografiji. Tu bi bila jedna važna istorijska tema, vezana za taj logoraški život posle Drugog svetskog rata, u jednom ambijentu močvare koja je locirana u ritu, u prostoru između Požarevca i Dunava. To nam pokazuje da možemo da dobijemo slike kakve do sada nismo videli u srpskom filmu, a ta vizuelnost nam posredno može pomoći da se suočimo sa jednim traumatičnim iskustvom iz ovdašnje istorije –rekao je Radojević.

Prisutnima su se tokom večeri obratili i Zoran Gligorijević, sporski direktor Jagodinskog sportskog saveza i Zorica Stojinović, direktora Kulturnog centra „Svetozar Marković“ u Jagodini. Prve reakcije na roman su pozitivne, što autora veoma raduje, a predstavljanje knjige u rodnom gradu izazvalo je veliko interesovanje javnosti.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .