Naslovna // Kultura // “Veliki teatar”: Drama o Srezojevicu pocetkom juna

“Veliki teatar”: Drama o Srezojevicu pocetkom juna

Prošle srede u novotvorenim prostorijama ustanove umetnosti i kulture „Veliki teatar” u Jagodini održana je audicija sa zainteresovanim glumcima za rad u celovečernjoj drami „Dva pucnja u Šarenoj kafani” jagodinskog književnika i novinara naše redakcije Baja DŽakovića.

Drama na faktografski, ali i imaginativan način, govori o čudesnom i neponovljivom, životu značajnog srpskog međuratnog pesnika koji je rođen u Jagodini 1886. godine, a umro u duševnoj bolnici u Beogradu 1914. godine.
Za života je objavio samo jednu knjigu „Zlatni dasi” koja sadrži svega 22 pesme, ali je zastupljen u svim značajnijim antologijama i istorijama književnosti. NJegova „Bezimena pesma” smatra se duhovnom pretečom „Sumatre” Miloša Crnjanskog. O Srezojevićevom stvaralaštvu veoma pozitivno su se izražavali Bogdan Popović, Dimitrije Tucović, Jovan Skerlić (u jednom periodu), Miodrag Pavlović, Predrag Palavestra, Vasko Popa i druge značajne ličnosti srpske kulture, ali i pored toga ovaj „ukleti pesnik” ne samo da nema svoj spomenik, već čak ni fotografiju, a grob mu je prekopan na beogradskom Novom Groblju jer niko nije platio neophodne takse.

Postoji jedna ulica u Beogradu sa njegovim imenom, a Skupština grada Jagodine dodelila mu je i u Jagodini, ali još niko nije video tablu sa natpisom njegovog imena niti se ( barem u javnosti) zna koja je to ulica.

Kragujevačka „Svetlost” objavila je 1972. godine integralno, prošireno i dopunjeno izdanje knjige „Zlatni dasi” koju je priredio dr Dragutin Ognjanović, a jagodinska gimnazija „Svetozar Marković” pre par godina objavila istu knjigu koju je priredio mr Tomislav Petrović.

Književni klub ,,Đura Jakšić” od 1979. godine dodeljuje nagradu ,,Dušan Srezojević” za najbolju knjigu poezije jagodinskih pesnika ili onih koji su delom ili životom vezani za ovaj grad, a ,,Novi put” je 1998. godine u više nastavaka objavio pomenutu dramu Baja DŽakovića.

Za audiciju se prijavio solidan broj glumaca, a zanimljivo je da je bilo mnogo više devojaka od mladića, mada ima i starijih, proverenih glumaca i svakako da će najveće iznenađenje predstavljati povratak jednog od bardova jagodinskog glumišta.

Predstavu režiraju Zoran Ćirić i Bajo DŽaković, sadrži brojne tonske, muzičke i svetlosne efekte, a po rečima profesora Radovana Panića, predsednika Upravnog odbora DOPS-a koji organizuje ,,Veliki teatar”, premijera se očekuje već početkom narednog meseca.

B. Dž.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .