Naslovna // Kultura // “Virtuelna Afrika” u Svilajncu

“Virtuelna Afrika” u Svilajncu

Potrebno je skinuti aplikaciju i skenirati QR kod kako bi posetioci mogli da se digitalno sretnu sa retkim i zaštićenim vrstama životinja poput gorile, šimpanze, geparda, leoparda, lemura i izumrle vrste belog nosoroga

Foto: TV Kopernikus

Izložba “Životinje Afrike”, koja je postavljena u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, privukla je veliku pažnju javnosti. Sada je dopunjena na jedan digitalizovan način. Uz pomoć mobilnih telefona ili tableta, posetioci sada, kroz izložbu naziva “Virtuelna Afrika”, mogu da vide još nekoliko retkih i zaštićenih vrsta životinja poput gorile, šimpanze, nedavno izumrle vrste belog nosoroga, geparda, leoparda i lemura.

Procedura je sledeća: prilikom dolaska u Prirodnjački centar, preuzmite aplikaciju i skenirajte QR kod životinje koju želite da vidite. Posle toga, uključuje se kamera aplikacije i tog trenutka počinje susret sa željenom životinjom. Prema rečima kustosa Stefana Radevića, radi se o zaštićenim životinjama i onima koje nije dozvoljeno loviti. On je istakao i da, iako je ovaj način izložbe jedinstven, interesantan i zabavan, glavna funkcija mu je edukacija svih posetilaca, a naročito onih najmlađih:

-Nama nije samo cilj da probudimo samo maštovitost kod dece, već da im kroz mogućnost 3D tehnologije objasnimo zašto je bitno čuvati životnu sredinu, paziti ove vrste i zašto jednostavno treba time da se bavimo. Inače, Srbija je jako bogata zemlja što se tiče tih endemičnih vrsta koje ne žive svugde –rekao je kustos. 

Danijela Čuknić, v.d. direktora Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, ponosna je na to što je ovakav vid izložbe dostupan u njihovoj ustanovi, te je istakla da se radi o stepeniku više kada je rad Prirodnjačkog centra u pitanju:

-Da li smo prvi, to zaista ne mogu odgovorno da tvrdim. Ipak, po nekim informacijama koje sam dobila, s obzirom na sadržaj i jedinstvenost ponude muzeja, mogu da kažem da smo pioniri ako govorimo o prikazu eksponata putem holograma na jedan virtuelan i vrlo zabavan način. Ako uzmemo u obzir način obrazovanja usled pojave korona virusa i koliko je tehnologija postala neophodna tada, smatramo da digitalizacija jeste budućnost i da je treba iskoristiti na pravi način –rekla je Čuknić između ostalog i dodala da se radi o promociji nauke i kulture na jedan zabavan, turistički i rekreativan način.

Izložba “Virtuelna afrika” dostupna je svima od kraja jula, a projekat je Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu sproveo sa Ministarstvom kulture  i informisanja Vlade Republike Srbije.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .