Naslovna // Kultura // Vodič kroz istoriju zabrana

Vodič kroz istoriju zabrana

Pored autora, o knjizi “Non imprimatur – ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu” autora dr-a Dejana Vukićevića, tokom promocije u Jagodini govorila je i Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije, a sastavni deo je bila i diskusija o delu sa autorom

Milun Vasić, Gordana Gavrić i autor dr Dejan Vukićević

Knjiga „Non imprimatur – ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ autora dr-a Dejana Vukićevića, voditelja fonda starih, retkih i minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije, promovisana je u petak, sedmog februara, u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Ovo je autorova 13. knjiga i pojam cenzure od najranijih perioda izdavaštva u svojoj najnovijoj knjizi predstavio je kroz dvadesetak poglavlja. Vukićević je dodao i da je pojam cenzure oduvek bio prisutan:

-To je fenomen koji je svevremen ili univerzalan i nije posebno aktuelan. Na samom početku bavim se samim pojmom, onda i kratkom istorijom cenzure u svetu, a potom i u Srbiji. Neka poglavlja imaju i malo literarne nazive kao što su „Svetla strana cenzure“, to su oni pozitivni aspekti koji se retko pominju i „Kratka istorija besčašća“, gde se navode najekstremniji primeri cenzure –rekao je Vukićević između ostalog.

Pored autora, o knjizi je govorila i Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije, koja je pohvalila autora kao čoveka širokog spektra interesovanja koji jednako dobro pristupa svim oblastima, dok je knjigu nazvala značajnom sa puno istorijskih podataka i ilustracija cenzurisanih dela. Promociji je prisustvovao veliki broj ljudi, a sastavni deo tribine bila je i diskusija sa autorom o knjizi i njenoj temi. Događaj je otvorio direktor Narodne biblioteke u Jagodini Marko Bojić, dok je tribinom moderirao bibliotekar Milun Vasić.

Dejan Vukićević rođen je 1965. godine u Kraljevu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti, a magistrirao je i doktorirao na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Radio je na personalnim biografijama 30 srpskih književnika. Za bibliografiju časopisa „Delo“ od Bibliotekarskog društva Srbije 2007. godine dobio je nagradu „Stojan Novaković“, a istu nagradu dobio je i 2012. godine za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona. Nagradu „Marija Ilić Agapova“ dobio je 2012. godine kao najbolji bibliotekar grada Beograda, a prošle godine uručena mu je i nacionalna nagrada „Janko Šafarik“ za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .