Naslovna // Kultura // Završen 50. sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u Rekovcu

Završen 50. sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u Rekovcu

Povelje „Brativoje Marković“ dobili su ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukasovljavić i Episkop Šumadijski Gospodin Jovan. U nedelju nastupilo 14 kulturno-umetničkih društava, a dodeljene su i tradicionalne nagrade uz prisustvo mnogobrojnih posetilaca

I ove godine, Sabor je privukao veliku pažnju posetilaca

Jubilarni 50. po redu Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ održan je protekle sedmice od četvrtka do nedelje u opštini Rekovac. Sabor je zvanično otvoren u subotu u porti manastira Kalenić, a događaju je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je kazao, prilikom otvaranja sabora, da ,,manifestacije koje čuvaju kulturno nasleđe našeg naroda a dožive 50. izvođenje, zaslužuju dubok naklon i veliko poštovanje“.

-Kada već pet decenija na ovom saboru pesme, igre, stvaralaštva, tradicije, mi vidimo divne boje na nošnjama ovih prelepih mladih ljudi, kada čujemo tonove i zvuke koji su potekli iz duše našeg naroda, kada se osvrnemo na ovo kulturno blago iza mene, manastir Kalenić, mi vidimo samo delić raskoši srpske kulture -rekao je ministar Vukosavljević.

On je kazao da srpska kultura pripada svakom Srbinu koji je živeo na ovim prostorima bez obzira na oblik političkog uređenja koji danas vlada u ovom regionu.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević je istakao da 50 godina saboravanja obavezuje i sadašnje i buduće generacije ljudi ovog kraja.

-Pola veka postojanja znači da nešto vredi. Mi se saborom izuzetno ponosimo i zahvalni smo svim ljudima koji su do sada činili da ovaj sabor postoji. Ovaj sabor je karakteristika srpskog naroda. U toku sabora ovde se bira najduži brk, najduža pletenica, najlepša saborica, najlepša narodna nošnja. A šta je srpstvo ako ne brk, pletenica, narodna nošnja. Ovaj sabor obiluje igrom, pesmom i druženjem –rekao je Đorđević.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević uručio je povelje ,,Brativoje Marković“ za doprinos razvoju Levačkog sabora, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću i Episkopu Šumadijskom Gospodinu Jovanu.

Poslednji dan jubilarnog 50. Sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ obeležen je nastupom brojnih kulturno-umetničkih društava i velikim brojem posetilaca iz svih krajeva Srbije. Posle četiri dana trajanja Sabora i nekoliko različitih manifestacija u okviru nje, Momčilo Sretenović, direktor Turističke organizacije opštine Rekovac, izrazio je zadovoljstvo zbog uspeha i odlične organizacije:

-Vreme nas je poslužilo za razliku od prošle godine. Imamo puno gostiju i posetilaca, a bilo je i kvalitetnih propratnih događaja. Sve je proteklo u najboljem redu. Odziv publike je bio na zavidnom nivou. Mi kao organizatori bi uvek hteli da bude više posetilaca, a za to ćemo se potruditi već naredne godine –rekao je sa zadovoljstvom Sretenović.

Uz pratnju trubača, usledio je i svečani defile kulturno-umetničkih društava: od porte manastira pa sve do bine gde se održala centralna manifestacija. Dodeljeno je i nekoliko zahvalnica ljudima koji su doprineli razvoju ovog Sabora, a dobitnici su: Biljana Tomić, direktorka Narodne biblioteke “Milovan Spasić” u Rekovcu, Milan Rašić, Bogdanka Đurić, selektor levačkog Sabora, Svetlana Azanjac i novinar i književnik Dobrica Milićević. Dodeljene su i tradicionalne nagrade. Najlepšom devojkom 50. Sabora proglašena je Katarina Crnoglavac iz Trstenika, a prate je Milica Todorović i Ivana Janković. Dodeljuje se i nagrada za najdužu pletenicu. U kategoriji devojčica do sedam godina, prvu nagradu osvojila je Darija Jovanović. U kategoriji do 15 godina, prvo mesto pripalo je Kristini Stošić, dok već šest godina najdužu pletenicu među devojkama starijim od 15 godina ima Milena Lukić iz Jagodine, čija je kika duga 151 santimetar. Nagradu za najduže brkove Sabora i ove godine poneo je Zoran Lazarević iz Niša. Njegovi brkovi dugi su 140 santimetra. Dalibor Stevanović iz Rekovca poneo je najlepšu mušku narodnu nošnju, dok je najlepšu žensku nošnju imala Dragana Andrić iz Zaječara. U porti manastira Kalenić dodeljeno i nekoliko nagrada. Najlepše etno dvorište ima Olivera Obradović iz Kavadara, najlepše park dvorište ima Nada Obradović iz Velike Kruševice, dok je nagrada za najlepši detalj pripala Veri Mutavdžić takođe iz ovog mesta. Najlepše dvorište u celini ima Snežana Milutinović iz Tečića. Za najboljeg zdravičara proglašen je Đorđe Živanović iz Vukmanovca.

U porti manastira predstavljena su jela koja pripadaju tradicionalnoj narodnoj kuhinji, a za ukusne specijalitete koji su očas posla nestali sa šarenih štandova, potrudila su se Udruženja: “Levčanke”, “Slatki zalogaj”, “Zlatne ruke Levča” kao i članovi Kancelarija za mlade opštine Rekovac. Sastavni deo programa bio je nastup 14 kulturno-umetničkih društava iz različitih krajeva naše zemlje, koji su mnogobrojnu publiku tog dana oduševili svojim specifičnim nastupima.

OTVORENA 27. LIKOVNA KOLONIJA “KALENIĆ 2019”

Svake godine, sastavni deo manifestacije je i likovna kolonija kojoj uvek prisustvuje veliki broj likovnih umetnika iz različitih krajeva Srbije, pa i iz Levča. Ove godine, prisustvovalo je 11 slikara, kao i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, koji je istakao da se na ovaj način odužuju rodonačelniku naivne umetnosti u Srbiji, slikaru Janku Brašiću, koji je inače iz levačkog kraja. Mnogi likovni umetnici istakli su da na likovnoj koloniji u Kaleniću vlada odlična atmosfera kao i to da su uslovi za rad izvanredni. Oni su radili tokom petka i subote, a njihovi radovi izloženi su Osnovnoj školi “Dušan Popović” u Kaleniću.

“ZLATNI GLAS LEVČA” MARKO BRANKOVIĆ

Sastavni deo ovogodišnjeg Sabora bila je i takmičenje pevačkih talenata „Zlatni glas Sabora“ koje se održava po 10. godinu zaredom. Nastupilo je desetoro takmičara pred mnogobrojnom publikom. U žiriju su bili Svetlana Azanjac, dugogodišnji urednik Radio Beograda, kompozitor Mirko Glišić i pevač Radiša Urošević. Prvo mesto i novčanu nagradu od 40.000 dinara osvojio je Marko Branković iz Vlasotinca. Drugu nagradu i 20.000 dinara je osvojila Aleksandra Prodanović iz Kragujevca, dok su treće mesto, nagrada publike i 10.000 dinara otišli u ruke Miloša Perića iz Rekovca.

J.L. / D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .