Naslovna // Kultura // Završen Književni konkurs “Jara Labud” u Jagodini: Priznanje za Ninu Đurđević

Završen Književni konkurs “Jara Labud” u Jagodini: Priznanje za Ninu Đurđević

Nagradu, koja se sastoji od plakete i knjige, mlada autorka dobila je za svoju pripovetku „Kad olista trešnja“ kojom je oduševila stručni žiri

Foto: TV Kopernikus

Nina Đurđević, maturantkinja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini, ovogodišnja je pobednica 35. Književnog konkursa „Jara Labud“ koji svake godine održava Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Nagrada, koja se sastoji od knjige i plakete, uručena joj je na svečanom čitanju radova proteklog četvrtka. Ona je priznanje dobila za pripovetku „Kad olista trešnja“. Radovi su pristigli iz svih jagodinskih srednjih škola, a ona je istakla da joj ovo prestižno priznanje mnogo znači.

-Znači mi zato što je to neka vrsta pohvale i neki početak moje karijere. Nikada do sada nisam osvojila nijedan konkurs. Pričali su mi da imam dara za pisanje, ali nikada to nisam obistinila. Veoma interesantna priča stoji iza mog rada. Uopšte nije trebalo da bude ova tema. Počela sam da pišem sasvim drugačiju u koju sam uvela šest likova. Otišla sam da napravim pauzu i kada sam se vratila, potpuno drugačije dešavanje je bilo, a rad sam napisala odjednom, za tri sata. Sve je bilo iz glave. Nastaviću sa pisanjem, iako mi to neće biti glavna profesija, ali održavaću dar koliko mogu. Učiteljica me je terala da krenem sa pisanjem, njoj mogu da zahvalim za sve ovo –rekla je Nina.

Vicešampionsku poziciju među srednjoškolcima podelili su: Luna Đurđević, učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“ za svoju pesmu „Nađi me“ i Filip Đorđević, učenik Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ za pripovetku „Priča iz dimenzije druge“. Na trećem mestu, našli su se Maja Aleksić, učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“ za pesmu „Hej ti“ i Luka Marjanović, učenik trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ za pesmu „Jak vetar njiše bagrenje“.

U kategoriji osnovaca, pristiglo je dvadesetak radova đaka iz pet gradskih i jedne seoske škole. Jani Todorović, učenici sedmog razreda škole „17. oktobar“ u Jagodini, pripalo je prvo mesto.

-Rad se zove „Povratak u noć“. Inspiracija je došla sama od sebe. Htela sam da prikažem razliku između filozofa i pisaca, zato što to jeste vrlo slično. Mislim da je ova nagrada jedan korak napred i velika čast. Planiram da upišem jezički smer u jagodinskoj gimnaziji –rekla je Jana.

Na drugom mestu našlo se troje učenika: Pavle Jovanović, učenik šestog razreda škole „Boško Đuričić“, Jana Marković, učenica šestog razreda škole „Rada Miljković“ i Vera Kostić, učenica šestog razreda škole „Boško Đuričić“. Na trećem mestu, našlo se takođe troje talentovanih đaka: Luka Pljevaljčić, učenik sedmog razreda škole „Radislav Nikčević“, Milana Petrović, učenica petog razreda škole „Goran Ostojić“ i Darija Radojičić, učenica osmog razreda škole „Boško Đuričić“.

Ove godine, na konkurs je, u svim uzrasnim kategorijama, pristiglo sveukupno više od 30 radova. Iz žirija, koji su činili profesori Branko Ilić i Ana Tonašić, kao i bibliotekari Milun Vasić i Jasna Milošević, istakli su da su zadovoljni kvalitetom radova među kojima je bilo proznih, ali i poetskih dela.

-Imao bih jednu poruku za sve đake, osnovce i srednjoškolce koji pišu, a to je ta da je pre svega važno da čitaju. Ne postoji posebna obuka za pisca, niti škola u kojoj se uči kako se postaje pesnik i pripovedač. Jedina škola je čitanje. Važno je da se piše, da se ruka navikne i izvešti u samom pisanju. Pre pisanja, najvažnije je čitanje i da čitaju što više –rekao je Ilić, inače profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Učesnici konkursa koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto, nagrađeni su knjigama za svoje radove. Iz jagodinske biblioteke pozivaju sve talentovane osnovne i srednjoškolce da slede primer svojih vršnjaka i da se sledeće godine prijave na konkurs – a sve u cilju promocije mladih pisaca i obogaćivanja jagodinske književne scene.

Književni konkurs „Jara Labud“ Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini započeo je davne 1987. godine na inicijativu Miladina Stošića, profesora Gimnazije „Svetozar Marković“, a sve u čast nezaboravljenog pesnika Dragana Gligorijevića, popularnog Jare Labuda.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .