Naslovna // Kultura // Završen prvi festival dečjih pozorišta “Resavska čarolija” u Despotovcu: Predstava “Mačak u čizmama” iz Vladičinog Hana proglašena najboljom

Završen prvi festival dečjih pozorišta “Resavska čarolija” u Despotovcu: Predstava “Mačak u čizmama” iz Vladičinog Hana proglašena najboljom

Nagrade su dobili i glumci iz Jagodine. Za najbolju žensku epizodnu ulogu, priznanje je dobila Nikolina Mihajlović, za ulogu u predstavi „Pinokio 2020“, dok je Simona Veselinović dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje večeri

Nagrađeni na sceni posle posle završetka prve “Resavske čarolije”: Foto – Gradsko pozorište Jagodina (Facebook)

Festival dečjih pozorišta „Resavska čarolija“, održan je prvi put ove godine, od 3. do 8. oktobra u sali Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ u Despotovcu.

Nagradu za najbolju predstavu, po oceni publike i stručnog žirija, dobila je predstava „Mačak u čizmama“ dečjeg pozorišta „Crvenkapa“ koje radi pri Centru za kulturu, turizam i bibliotekarstvo opštine Vladičin Han. U ovo pozorište, otišla je i nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu, a koja je pripala Aleksi Mitiću, za ulogu mladića u ovoj predstavi.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Jelisaveti Pavlović za ulogu čistačice u predstavi „Veštica na sudu“ dečje scene pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi. Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nikolina Mihajlović, za ulogu crvčka u predstavi „Pinokio 2020“ Gradskog pozorišta Jagodina. Glumici Simoni Veselinović, posle izvođenja ove predstave, pripala je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje večeri, koja se dodeljivala svakom pozorištu posle odigrane predstave. Nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio je Ognjen Petrović za ulogu Belog zeca u predstavi „Pepeljuga u zemlji čuda“ Dramskog studija „Medenjaci“ koje radi pri KUD-u „Abrašević“ u Smereveskoj Palanci.

Nagrade je uručila Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ u Despotovcu, a u čast nagrađenih odigrana je predstava Teatra „Resava“ pod nazivom „Drama o drami“. Prema rečima organizatora, za šest dana trajanja, festival je posetilo oko 1500 ljudi. Oni su ujedno izrazili zadovoljstvo time kako je festival protekao.

-Mi smo odavno imali ideju da napravimo pozorišni festival za decu sa gostima iz drugih gradova, sa ciljem da glumci našeg dečjeg pozorišta vide predstave drugih pozorišta, kao i način na koji druga pozorišta rade sa njima, a i kako bi ostvarili nova poznanstva i druženja, sa drugarima koji vole pozorište. Naša ideja festivala je ove godine zaživela, a pozorišne predstave su okupile brojnu dečju publiku i ostaje nam da sada istrajemo na toj ideji –rekao je Nemanja Radivojević, glumac i reditelj dečjih predstava iz Teatra “Resava”, jedan od začetnika ideje o postojanju festivala.

-Čast nam je i zadovoljstvo što smo realizovali prvi dečji festival. Nadam se da će ova deca rasti uz festival koji će rasti sa njima. Mi ćemo se truditi da ova pozorišna manifestacija traje i u godinama koje dolaze –istakla je direktorka Milenković.

Festival je organizovao Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“, pod pokroviteljstom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i opštine Despotovac.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .