Naslovna // Kultura // Završeno literarno takmičenje “Jara Labud” u Jagodini: Nagrada Anđeli Maksimović

Završeno literarno takmičenje “Jara Labud” u Jagodini: Nagrada Anđeli Maksimović

Ona je dobila priznanje za svoje delo “Piknik”, dok je u kategoriji učenika osnovnih škola prvu nagradu osvojila Anđela Sokolović, učenica osmog razreda škole u Majuru

Budućnost srpske književne scene: nagrađeni srednjoškolci

Prva nagrada na ovogodišnjem literarnom takmičenju “Jara Labud”, održanom protekle srede u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini, pripala je Anđeli Maksimović, učenici četvrtog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” u Jagodini.

Ovo takmičenje, koje nosi naziv po poznatom jagodinskom pesniku, već godinama se održava u jagodinskoj biblioteci. Kao i svake godine, i ove se prijavio veliki broj mladih književnih stvaralaca iz svih jagodinskih osnovnih i srednjih škola, koji su se publici i žiriji predstavili svojim proznim i poetskim delima. Anđela Maksimović osvojila je priznanje “Jara Labud” za svoje delo “Piknik”:

-Moj rad više ukazuje na neke kauzalne veze koje postoje u svetu na neki moj pesnički način. Počela sam da pišem još dok sam bila kod učiteljice. Ona je prva otkrila i zaslužna za to što i dalje negujem svoje stvaralaštvo. Nagrada mi jako znači zato što sam dugogodišnja učenica. Prošle godine sam osvojila drugo mesto i zaista mi je čast što sam sada prva. Trudiću se da nastavim u ovom smeru. To je poziv koji mi je dat opravdano ili neopravdano, ali trudiću se da ostanem dosledna tome –rekla je mlada gimnazijalka.

U kategoriji učenika osnovnih škola, prvu nagradu osvojila je Anđela Sokolović koja je publici predstavila svoje delo “Školska klupa”. Ona je učenica osmog razreda Osnovne škole “Radislav Nikčević” u Majuru:

-Pišem odmalena. Mama me je tome podučavala i to sam na neki način nasledila od nje. Dosta pišem i sva svoja osećanja prenosim na papir. Dosta puta sam učestvovala i ovo mi je prvi put da sam osvojila prvu nagradu –rekla je Sokolović.

Osnovci su takođe pokazali talenat za pisanje

Žiri su činili bibliotekari Milun Vasić i Jasna Milošević, kao i Smiljana Perunović, profesorka u Gimnaziji “Svetozar Marković” i Ana Tošanić, profesorka i bibliotekarka u školi za decu oštećenog sluha i govora “11. maj”. Svi su se složili da je ove godine pristiglo dosta kvalitetnih radova, te da  srpska književna scena ne mora da brine za svoju budućnost:

-Uprkos preovlađujućem mišljenju da je uticaj društvenih mreža i internet poguban za jezičku kulturu, naši osnovnoškolci i tinejdžeri dobro znaju naš jezik, dobro barataju njime i stvaraju kvalitetna književna dela. Moram da napomenem da se prethodnih godina dešavalo da ne dodelimo nagradu “Jara Labud”, ali ove godine smo to sa zadovoljstvom učinili –rekao je Milun Vasić, bibliotekar u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini.

U kategoriji učenika osnovnih škola, drugo mesto su podelili Mihajlo Kostić, učenik sedmog razreda Osnovne škole “Rada Miljković” koji se predstavio delom “Majka” i Katarina Sentić, učenica petog razreda u Osnovnoj školi “17. oktobar”, za delo “Kad sam bila mala”. Treće mesto podelile su Maša Ćirković, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Milan Mijalković” za delo “Naivna zemlja zalazećeg sunca” i Teodora Petrović, učenica osmog razreda Osnovne škole “Rada Miljković” u Jagodini, za delo “Čitaj, druže, trebaće ti”.

Kada su srednjoškolci u pitanju, drugo mesto je zauzelo dvoje učenika: Veljko Milanović, učenik četvrtog razreda jagodinske Gimnazije “Svetozar Marković” i Anđela Trajković, učenica drugog razreda Prve tehničke škole. Treće mesto pripalo je Aleksi Nikoliću, učeniku četvrtog razreda jagodinske Gimnazije i Ani Radenković, učenici drugog razreda Srednje medicinske škole “Milutin Milanković”.

Svi učenici su dobili prigodne nagrade, a iz jagodinske biblioteke pozivaju sve učenike da neguju pisanu reč i da več sledeće godine budu deo ove tradicionalne književne manifestacije.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .