Naslovna // Kultura // “Zlatni orfej” u Jagodini uručen Bajagi

“Zlatni orfej” u Jagodini uručen Bajagi

Tokom uručivanja prestižne nagrade 38. Međunarodnog festivala poezije “Srpsko pero”, u Kulturnom centru u Jagodininastupili su i članovi hora OMŠ „Vladimir Đorđević“, kao i Marina Valo i Goran Jovanović, koji su otpevali nekoliko pesama istaknutog muzičara

Momčilo Bajagić i Milan Jakovljević tokom uručivanja nagrade

Poznatom srpskom kantautoru Momčilu Bajagiću Bajagi proteklog ponedeljka u jagodinskom Kulturnom centru uručena je nagrada „Zlatni orfej“ ovogodišnjeg 38. Međunarodnog festivala poezije „Srpsko pero“.

Nagrada se dodeljuje za svevremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnog baštini. Ona je ustanovljena 2000. godine, a do sada su je dobili brojni istaknuti pesnici poput Matije Bećkovića, Pera Zupca, Ljubivoja Ršumovića i mnogih drugih.

-Hteo bih da vam se zahvalim za ovo veliko iznenađenje koje ste mi priredili. Zaista nisam očekivao da ću se naći među ovako velikim imenima koja su dobila ovu nagradu. Ovo je prvi put da sam u Jagodini, a da nemam koncert. Zahvalio bih se žiriju koji je mene izabrao da budem dobitnik ove nagrade. Možda će me ovo naterati da konačno skupim sve te svoje pesme i objavim ih kao jednu zbirku –rekao je Bajagić.

Žiri za dodelu nagrade 38. festivala činili su Milan Jakovljević, Miodrag Petrović, Stevo Grkinić i Ivan Lalović. U svom obrazloženju, između ostalog, naveli su da Bajagić spada u red vrsnih pesnika čiji stihovi pretočeni u rok pesme zavređuju da budu ukoričeni u knjigu kao cvetnik najlepše poezije.

-Ja sam rođen šezdesetih godina kada je srpski rokenrol bio u povoju. Kada smo bili tinejdžeri i kada je trebalo da brusimo sebe, da se obrazujemo, vaspitavamo i učimo neke vrednosti, mi smo sazrevali uz legende srpskog rokenrola. Pratili smo njegov razvoj i naša generacija je živela najlepše godine svog života kada je rokenrol bio najbolji, kada smo imali „Azru“, „Riblju čorbu“ i „Bajagu“. Bajagine pesme se slušaju 40 godina, slušaće još 40, slušao sam ih ja, slušaju ih moja deca, a verovatno će i naši unuci –rekao je Milan Jakovljević, predsednik festivala.

U čast poznatog umetnika, pred brojnom publikom, velike Bajagine hitove izveli su članovi hora Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini, kao i vokalna solistkinja Marina Valo u pratnji Gorana Jovanovića na gitari.

Tokom večeri, Bajagić je rekao da, sledeće godine „Bajaga i Instruktori“ obeležavaju veliki jubilej: četiri decenije postojanja i rada, te da planiraju da održe 40 koncerata u gradovima širom regiona – među kojima će, kako je obećao, biti i Jagodina.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .