Naslovna // Kultura // Zoran Ćirić promovisao knjigu “Kolumne”: Svedočanstvo jednog vremena

Zoran Ćirić promovisao knjigu “Kolumne”: Svedočanstvo jednog vremena

O njegovom novinarskom radu govorili su Ljubiša Bata Vujić, direktor Kopernikus RTV Jagodina i Milan Jakovljević, predsednik Saveta festivala „Srpsko pero“. Kolumne je čitao Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta, a priređen je i muzički program

Foto: TV Kopernikus

Knjiga „Kolumne“ jagodinskog advokata Zorana Ćirića promovisana je proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Pored svoje primarne profesije, Ćirić se bavi književnošću i publicistikom, a i jedan je od osnivača Književnog festivala „Srpsko pero“. Deo svog života posvetio je i novinarstvu, te je pisao i za pomoravski nedeljnik „Novi put“, gde mu je pod naslovom „Promene“ objavljeno oko 60 kolumni. One su sada, dve decenije kasnije, objedinjene u knjizi pod nazivom „Kolumne“.

-Radi se o novinskim tekstovima koji su objavljivani od kraja 2000. godine, posle tzv. oktobarskih promena, pa sve do sredine 2002. godine. U to vreme, glavni i odgovorni urednik bio je Bajo Džaković, nekadašnji novinar. Ove godine se navršava pet godina od njegove smrti, pa je to bila prilika da se, objavljivanjem ovih kolumni, podsetimo Bajinog života i rada u “Novom putu”. To su novinski tekstovi raznih tema. Ima malo politike, više praćenja društvenog, lokalnog političkog života sa davanjem akcenta na razvoj lokalne samouprave. Nadam se da će se dopasti čitaocima –rekao je Ćirić.

Foto: TV Kopernikus

Period rada u „Novom putu“ i pisanja za ovaj list, Ćiriću je ostao u lepom sećanju.

-To je meni ostalo veliko iskustvo. Pamtim da je redakcija “Novog puta” u to vreme bila toliko živa. Bio je višak tekstova i, nažalost, nisu svi mogli da budu objavljeni u istom broju. Strahovito interesovanje kod čitalaca je izazivao “Novi put”, a mi smo se u to vreme fino zabavljali čitajući ga –rekao je autor zbirke.

Tokom predstavljanja knjige, publika je imala priliku i da pogleda stare naslovne strane „Novog puta“, a o Ćirićevom novinarskom radu predstavljenom u knjizi govorili su direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata Vujić i predsednik Saveta festivala „Srpsko pero“ Milan Jakovljević. Kolumne je čitao prvak Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović, a priređen je i muzički program za koji je bio zadužen kantautor Duško Dimitrijević Endži. Moderator događaja bio je Dejan Simić, dok je Milosav Brajković tokom večeri bio zadužen za prezentaciju slajdova na kojima su se videle naslovne strane.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .