Naslovna // Kultura, Nedeljnik // “Dane komedije” otvara “Sumnjivo lice”

“Dane komedije” otvara “Sumnjivo lice”

Četrdeset druge ,,Dane komedije” u Jagodini 20. marta otvoriće predstava ,,Sumnjivo lice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Nagrada Festivala ,,Dani komedije” za životno delo ,,Zlatni ćuran” biće uručena glumici Jelisaveti Seki Sablić. U čast nagrađenih biće izvedena predstava ,,Divan dan” Favi teatra iz Beograda

Četrdeset drugi Festival „Dani komedije” otvoriće predstava Branislava Nušića ,,Sumnjivo lice” u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Ovo je prva takmičarska predstava, od sedam za koje se odlučio ovogodišnji selektor, reditelj Jug Radivojević.

– Lepa je činjenica da u ovoj predstavi glumi i ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo ,,Zlatni ćuran” Jelisaveta Seka Sablić. Drugog takmičarskog dana predstaviće se glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji će izvesti predstavu ,,Sluga dvaju gospodara” u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava je rađena u koprodukciji sa pozorištem iz Zrenjanina i Budva grad teatar – rekao je Radivojević.

Narodno pozorište iz Subotice izvešće, trećeg takmičarskog dana ,,Čudo u Poskokovoj dragi” u režiji Snežane Trišić, a glumci Narodnog pozorišta iz Sombora predstavu „Hamlet u selu Mrduša Donja” reditelja Kokana Mladenovića. Peta takmičarska predstava, po odluci selektora Radivojevića je ,,Građanin plemić” koju će, u režiji Darjana Mihajlovića, izvesti Narodno pozorište iz Prištine, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Teatar Joakim Vujić iz Kragujevca izvešće komediju ,,Do gole kože” u režiji Pjera Valtera Polica, a poslednja takmičarska predstava je ,,Zona Zamfirova” Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića.

U čast nagrađenih, 27. marta, biće odigrana predstava Stevana Koprivice ,,Divan dan” u režiji Slavenka Saletovića i izvođenju Favi teatra iz Beograda.
– Nakon dvadeset četiri odgledane predstave u periodu od oktobra do decembra prošle godine, odlučio sam se za ovaj izbor i mogu da kažem da se, zaista, radi o jako dobroj selekciji. Naravno, publika, žiri i svi oni koji prate Festival moći će u to da se uvere. Radi se o odličnim komadima domaće i strane baštine, imamo komedije koje su vrlo slojevite i trudio sam se da, možda, podignem lestvicu u tom kvalitativnom smislu. Imamo predstave sa potpisima naših najznačajnijih reditelja danas – naglasio je Radivojević i dodao da je, s obzirom na finansijsku krizu i situaciju u srpskim pozorištima, vrlo zadovoljan produkcijom koja je bila ponuđena za selekciju.

Radivojević je najavio i da će ovogodišnji Festival imati izuzetnu konkurenciju za nagrade, možda i jaču nego prethodnih godina. U tom smislu će i žiri i publika imati vrlo nezahvalan zadatak kad budu odlučivali o nagradama.

– Pored predstava koje sam pogledao, bile su još tri, četiri koje su bile vrlo blizu učešća na Festivalu, dve su iz Šapca. Pozorišta su navikla da rade u teškim vremenima, bez obzira na buxet i sve što ih snađe u toku sezone. Jako sam srećan šti ću predstaviti ozbiljna pozorišta i ozbiljne naslove, slojevite komedije i sa punim pokrićem stajem iza ove selekcije koja će jako obradovati znatiželjnu publiku – istakao je Radivojević.

Dvadesetog marta Festival „Dani komedije” otvoriće ministar kulture Bratislav Petković.
S. Lubura

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .