Naslovna // Nedeljnik, Vesti // Kradljivci bisti ispred škola još uvek na slobodi

Kradljivci bisti ispred škola još uvek na slobodi

Jagodinska policija još uvek traga za kradljivicma bisti ispred osnovnih škola u centru Jagodine i selu Ribare. U međuvremenu, nestaju šahte, znaci, akumulatori. Policija smatra dobrim izmenu krivičkog zakona u kome se po službenoj dužnosti gone svi oni koji ukradu stvar skuplju od 5.000 dinara umesto doskorašnjih 15.000 dinara

Nepoznati počinioci ukrali su bronzane biste narodnih heroja Boška Đuričića u Jagodini i LJubiše Uroševića u selu Ribare početkom januara. Krađe olova, bakra, mesinga do te mere je učestala da to više nikoga u Pomoravlju ne čudi. Međutim, pojedinci i grupe kradu sve počev od oluka do seoskih kazana. Zbog visoke cene olova na tržištu kradljivci pustoše automobile i odnose akumulatore.

„Počinioci pajserima odvoje bistu od betonskog postolja i bistu u startu oštete da bi je kasnije isekli brusilicom. Bakar, bronza i mesing kao obojeni metali imaju veliku cenu na tržištu. Biste iz Glogovca i Duboke završile su na otpadu isečene i zgužvane. Uveliko se kradu biste na nadgorbnim spomenicima. Uglavnom se radi o kradljivcima romske nacionalnosti i narkomanima i uvek se radi o ljudima iz grada ili prigradskih naselja, nikada sa sela. Groblja su stalna meta. Svećnjaci, vaze, mislim da su sa svih seoskih crkava skinuti oluci, kaže načelnik Policijske ispostave u Jagodini Dragan Lazarević.

Uglavnom se radi o sprezi vlasnika otpada i lopova a nije retko da su vlasnici otpada bivši izvršioci ovakvih krivičnih dela. Otkupna mesta rade noću.

„Imali smo grupu izvršilaca koja iskopava grobova, oni nisu bili sa našeg terena. Delovali su na teritoriji cele Srbije i kopali grobove svuda, sa mrtvaca su skidali zlato i uzimali vredne predmete. To su bile jezive scene uviđaja. Imali smo grupu koja je ukrala optičke kablove čačanske telefonije. Taj kabl bio je vredan 1.300.000 dinara odnosno oko 12.000 evra, a prodali su ga za 80 evra, dodaje Lazarević.

Jagodinci su bili iznenađeni kada je 10. januara ispred O[ „Boško Đuričić” umesto biste ovog narodnog heroja, decu i prolaznike dočekao samo betonski stub. Isto se desilo i u Ribaru.
„Bista je stajala na betonskom postolju. Na zemlji se vidi udubljenje, jer je bista pala, dok su je lopovi gurali sa postolja,. Sigurno je bila teška više kilograma, i to nije mogao da uradi jedan čovek, kaže šef Mesne kancelarije Dalibor Jeremić iz Ribara.

Policija kaže da se sreće sa mnogim problemima, do 1. januara najveći problem je bila vrednost ukradene robe, koja, ako nije prelazila 15.000 dinara, policija nije mogla da reaguje po službenoj dužnosti, već je trebalo da vlasnici ukradene stvari privatno tužbom gone počinioca. Zbog troškova advokata i suda, vlasnici su odustajali od tužbe. Izmenom krivičnog zakona, limit je sada 5.000 dinara. Policija takođe kaže da je saradnja sa vlasnicima otpada na najnižem nivou. Prodaja se vrši tako što lopovi odnesu robu vlasniku otpada noću, uglavnom koriste taksi vozilo, vlasnik otpada odmah zgužva robu i dalje prodaje železarama na topljenje ili preko posrednika, zainteresovanim komitentima.

BAKAR NAJSKUPLJI
Cena bakra se na tržištu kreće u zavisnosti od klase od 300 do 600 dinara za kilogram, odnosno tona bakra je oko 6.000 evra. Cena olova je 1,7 evra kilogram, a aluminijuma 1,5 evra kilogram. Tražena je i bronza koja je legura bakra i kalaja, kao i mesing legura bakra i cinka. Cena legura utvrđuje se koliko kog metala ima u srazmeri. Kilogram kalaja košta 185 evra.

Anita Đukić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .