Naslovna // Kultura, Nedeljnik // Nagrada “Srezojević” književnici Dobrili Stanimirović

Nagrada “Srezojević” književnici Dobrili Stanimirović

Prošlog petka u Književnom klubu ,,Đura Jakšić” u Jagodini , u prevečerje velikog duhovnog praznika – Svetog Save,održana je prigodna svečanost na kojoj je poznatoj jagodinskoj književnici Dobrili Stanimirović uručena nagrada ,,Dušan Srezojević” ,koja se u spomen na značajnog jagodinskog i srpskog međuratnog pesnika dodeljuje od 1989. godine.

Sve prisutne pozdravila je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić” i predsednica žirija, i podsetila da se ova nagrada dodeljuje za najbolju knjigu poezije jagodinskih pesnika, ili onih koji su delom ili životom vezani za Jagodinu, objavljenu u prethodnoj godini, a od ove godine i ,,za sveukupan rad i zasluge na polju poezije” – za šta je, jednoglasnom odlukom žirija, i dodeljena Dobrili Stanimirović.

Svečano: sa dodele nagrade ,,Dušan Srezojević” u Književnom klubu ,,Đura Jakšić” u Jagodini

Svečano: sa dodele nagrade ,,Dušan Srezojević” u Književnom klubu ,,Đura Jakšić” u Jagodini

Potom je Snežana Bihler govorila o književnom i životnom putu jagodinske književnice i podsetila da je rođena u Siarinjskoj Banji 1935. godine, a da je ceo radni vek provela u Fabrici kablova. Do sada je objavila osam knjiga poezije za decu i odrasle , zastupljena je u mnogim zbornicima i antologijama, a pesme su joj prevođene na sedam jezika. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja i član Udruženja književnika Srbije, Saveza progresivnih književnika Jugoslavije i Književnog kluba „Đura Jakšić” iz Jagodine.

– Pesme Dobrile Stanimirović predstavljaju tananu poetsku sliku iz dubine duše, u kojoj su se duh, stvaralačka mašta i snovi, izraženi autorkinom čulnom percepcijom, spojili i zauvek stopili. Stil izvire iz ličnosti autorke, koja je u životu i u poetskom stvaralaštvu i te kako bila izložena burama i olujama – kaže se, pored ostalog, u obrazloženju žirija o dodeli nagrade „Dušan Srezojević” Dobrili Stanimirović.

Prethodno je Ninoslav Stanojlović, profesor istorije iz Jagodine, znalački i analitično govorio o neponovljivoj ličnosti značajnog srpskog me|uratnog pesnika Dušana Srezojevića i tom prilikom posebno naglasio da se radi „o kratkovekom pesniku gromkih strofa, rabu božjem koji je ostao bez groba i književniku bez prave fotografije i ikakve fotografije”.

Nagradu laureatu, koja se sastoji od novčanog iznosa – dar grada Jagodine i unikatne povelje, laureatu je uručila Snežana Bihler, a pomenuta svečanost protekla je u veoma prijatnoj atmosferi.

Bajo Džaković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .