Naslovna // Kultura, Nedeljnik // Održan Svetosavski pesnički maraton u Paraćinu

Održan Svetosavski pesnički maraton u Paraćinu

Nastavljajući tradiciju započetu 1995. godine, Književni klub „Mirko Banjević” u Paraćinu i ove zime, u saradnji s mesnim Kulturnim centrom, organizovao je Svetosavski pesnički maraton, na kome se takmičilo dvadeset i devetoro pesnika iz deset književnih klubova.

Deo publike u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu

Deo publike u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu

Pesničko veče održano je u petak, 25. januara, u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu i bilo je posvećeno Svetom Savi, gorostasu srpske kulture i duhovnosti. Najpre je izvedena Svetosavska himna, a goste i domaćine potom je pozdravila Olga Mančić, predsednik KK „Mirko Banjević”. Naravno, na programu je uglavnom bila duhovna i rodoljubiva poezija. Inače, u zvaničnom delu nastupilo je dvadeset i devetoro pesnika iz deset književnih klubova. Uprkos prilično lošem vremenu, u grad na Crnici te večeri doputovali su pesnici iz Niša (članovi dva kluba), Prokuplja, Sokobanje, Kruševca, Oparića, Jagodine, Skorice, Obreža i Ćuprije, a pridružili su im se i Paraćinci koji nisu članovi Upavnog odbora kluba organizatora.

Lepo i zanimljivo nadmetanje pesnika pratio je tročlani stručni žiri: Đorđe Petković, književnik i publicista iz Paraćina, Kaja Nikolić Stojanović, književnica iz Ražnja i Radmila Stanojlović, paraćinska pesnikinja i penzionisana profesorka književnosti. A u pauzi, dok je žiri procenjivao vrednost kazivanih pesama, održan je revijalni deo u kome je nastupilo osmoro pesnika, a posebno snažan odjek imali su stihovi Minje Ilijev, ugledne gošće iz Niša, koja je predstavila svoju novu knjigu „Vreme smurgavo”.

Životije Popović-Pop, dobitnik nagrade „Venedikt Crepović”

Životije Popović-Pop, dobitnik nagrade „Venedikt Crepović”

Na kraju je žiri jednoglasnom odlukom dodelio tri prestižna priznanja. Nagrada „Venedikt Crepović” dodeljena je Životiju Popoviću – Popu, članu Skoričkog kulturnog kruga, iz Skorice (za pesmu „Plamen sa Vračara”), nagrada „Mirko Banjević” pripala je Jasni Stojanović , pesnikinji iz Obreža, za pesmu „Žene blizu neba”, dok je nagradom „Dragomir Bodić”, namenjenom pesnicima do 30 godina, ovenčan Nikola Stojanović iz Kruševca (sajt „Poezija SCG”), za pesmu „Elegija”. Uz to, žiri je dodelio i tri pohvale: Ljubiši Krasiću iz Prokuplja (Književno društvo „Rade Drainac”), Gordani Pešić iz ]uprije (Književni klub „Dušan Matić”) i Vladislavu Periću iz Paraćina.

Nagrađeni pesnici kućama su poneli fine diplome, vredne knjige, pribor za pisanje i skromnu sumu novca, a ostale poete i gosti veoma lepe utiske. I jedni i drugi obogaćeni su novim saznanjima o Svetom Savi, velikanu koji nam je darivao putokaz za sledeće vekove.

Program je vodio Tomislav Đokić, a da bi potonje druženje bilo bogatije, pobrinuli su se nesebični sponzori: gospodin Miroljub Živković, ugledni srpski pisac, novinar i humanista u Kaliforniji, firma MATOH u Paraćinu, pekara „Izvor”, Turistička organizacija Paraćina, , Biblioteka „Dr Vićentije Rakić”, firma „Bahus” i lokalna samouprava.

Tomislav Đokić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .