Naslovna // Nedeljnik // Pčelarski profesionalno: Zimska škola pčelarenja

Pčelarski profesionalno: Zimska škola pčelarenja

Udruženje pčelara „Pomoravlje” u Jagodini se trudi da svake godine, u okviru svoje zimske škole pčelarenja, priredi više predavanja u kojima se prezentuju naučna ili praktična iskustva najpoznatijih imena srpskog pčelarstva. Prethodne subote je veći broj pčelara iz Jagodine i nekoliko iz Ćuprije pomno pratilo izlaganje profesionalnog pčelara Dragorada Kovačevića iz Crne Bare kod Bogatića.

Loše vreme je sprečilo mnoge pčelare iz susednih gradova,pre svega Svilajnca i Despotovca, da prisustvuju ovom interesantnom i korisnom događaju, jer se pčelari susednih gradova u ovakvim događajima međusobno posećuju ali nije sprečilo predavača da doputuje čak iz okoline Šapca i iznese svoja iskustva u radu sa nešto preko dvesta košnica od čijih se prihoda izdržava četvoročlana porodica sa jednim studentom i jednim srednjoškolcem.

Izneo svoja iskustva u radu sa preko 200 košnica: Dragorad Kovačević

Izneo svoja iskustva u radu sa preko 200 košnica: Dragorad Kovačević

Interesantno je da je predavač visoko obrazovani stručnjak iz oblasti zaštite bilja ali da se ipak opredelio da se bavi isključivo pčelarstvom i da, ostvarivanjem najmanje tri paše i prodajom rojeva i matica, ostvari zadovoljavajuće prihode za izdržavanje svoje porodice.
Posle predavanja pčelari su tražili detaljnija objašnjenja o pojedinim postupcima koje on primenjuje pri gajenju ili seobi pčela kao i izdašnosti paša u pojedinim reonima Srbije.

Prema saznanju, sledeće druženje pčelara i drugih građana Jagodine organizuje Gradska biblioteka u svojoj velikoj sali u petak, 1. februara u 16,30 sati sa temom „Pčelinji proizvodi-hrana i lek”.

V. Mladenović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .