Naslovna // Nedeljnik // U maju otvaranje nove jame

U maju otvaranje nove jame

U rudniku mrkog uglja “Rembas” u Resavici.

Procenjuje se da u ovoj jami ima oko dva miliona tona zaliha uglja, što je dovoljno za 15 godina eksploatacije sa godišnjim planom od oko 100.000 tona

U rudniku mrkog uglja „Rembas” u Resavici u maju bi trebalo da se počne sa probnom eksploatacijom u jami „Ravna Reka-blok 4” čime će se znatno povećati proizvodnja uglja u Rembasu, najavio je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploatciju uglja „Resavica” Vladan Milošević.

okno

Procenjuje se da u ovoj jami ima oko dva miliona tona zaliha uglja, što je dovoljno za 15 godina eksploatacije sa godišnjim planom od oko 100.000 tona. Direktor proizvodnje JP PEU „Resavica” Radenko Cvijetić očekuje da bi prava proizvodnja u ovoj jami trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine.
– Tada očekujemo da se u „Rembasu” proizvodi više od 200.000 tona uglja. Trenutno rade dve jame, Senjski rudnik i Strmosten koje proizvode oko 150.000 tona – kazao je Cvijetić.

Dubina jame je oko 150 metara ispod nivoa južnog potkopa. Urađeno je više od 2.200 metara podzemnih prostorija, a neophodno je, kaže Cvijetić, uraditi još oko 400 metara. Visina investicije, od 2008. godine, kada su počeli radovi u bloku 4, je 300 miliona dinara.

rudari

Direktor preduzeća Vladan Milošević navodi da je „Rembas” prilično stabilizovao proizvodnju, ostvario plan za prva dva meseca i povećao ukupne asortimane za skoro 100 odsto u odnosu na prethodni period.
JP PEU „Resavica”, koje osim „Rembasa” u svom sastavu ima još osam rudnika, za prva dva meseca ove godine povećalo je proizvodwu za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
– Plan proizvodnje za 2013. godinu iznosi 641.000 tona i veći je za 10 do 15 odsto u odnosu na ostvarenu proizvodwu prošle godine koja je bila 580.000 tona – kaže Milošević.

Perspektiva JP PEU Resavica, odnosno radnika koji rade u Ibarskim rudnicima, smatra direktor ovog preduzeća, jeste da se kada više ne bude bilo uglja, počne sa eksploatacijom bornih minerala.
– Mi želimo da stvorimo partnerski odnos sa nekim preduzećem koje bi želelo da investira u takav posao s tim da rudarima obezbedi posao i egzistenciju – kazao je Milošević.

On je dodao da su obavljeni razgovori sa preduzećem „Balkan gold” i da očekuje da se sa ovom firmom potpiše novi ugovor jer je prethodni raskinut.
– Nadam se da ćemo relativno brzo potpisati taj ugovor ali to zavisi od osnivača, odnosno Vlade Srbije kada će dati saglasnost da se ugovor potpiše – istakao je Milošević.

Od formiranja nove vlade, ovo preduzeće redovno plaća sve doprinose za radnike, kao i PDV koji nije plaćan sedam, osam godina, kaže Milošević. Uskoro bi trebalo da se reše dugovanja za zdravstveno osiguranje.
– Mi smo ušli u proces reprograma duga i ukoliko do kraja godine budemo uplaćivali sve doprinose redovno, dugovi za zdravstvo će nam biti otpisani i nećemo dugovati ništa. Novac je obezbeđen i sve ćemo plaćati do kraja godine. Što se tiče Fonda PIO, trenutno smo u razgovoru sa Vladom kako bismo našli rešenje za period od 19 meseci iz 2011. i 2012. godine koji nije uplaćen i kako bi ljudi mogli da odu u penziju – objasnio je Milošević.
JP PEU „Resavica” ima 4.200 zaposlenih.
J. Zdravković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .