Naslovna // Radio Jagodina // Pedeset godina Radio Jagodine

Pedeset godina Radio Jagodine

U nedelju, 23. septembra ove godine, navršilo se tačno pola veka od početka rada Radio Jagodine. Na prepoznatljivoj frekvenciji od 97,3 megaherca decenijama je emitovan informativni, muzički, sportski i zabavni program koji je postao preka potreba velikog broja slušalaca na području Pomoravlja, Resave i Levča.
Danas Radio Jagodina ima regionalnu dozvolu za emitovanje programa koju je dobio na konkursu Republičke radio difuzne agencije i Republičke agencije za elektronske komunikacije u konkurenciji sedam radio stanica za radiodifuznu oblast 5 i talasnu dužinu 97,3 megaherca.
Veoma smo ponosni na regionalnu dozvolu koju smo dobili u izrazito jakoj konkurenciji, veoma smo ponosni na uspešno urađena tehnička usklađivanja i pozitivan tehnički prijem.

Trudimo se da dostojno nastavimo nit započetu septembra, daleke 1962. godine. Nit koju su izvezli pravi majstori i legende radijskog programa, od kojih su mnogi nastavili svoje karijere u Radio Beogradu i drugim medijima sa nacionalnom pokrivenošću.

Radio Jagodina je jedan od osnivača Udruženih radio stanica Srbije i jedna od stanica sa najdužim stažom postojanja i uspešnog rada. Drugi medij po starosti u Javno informativnom preduzeću „Novi put” sa novinarima, tehničarima i spikerima koji profesionalno, pravovremeno i objektivno kroz svoje sadržaje informišu slušaoce širom Pomoravskog okruga. Iako sa opremom koja je veoma stara, Radio Jagodina veoma uspešno odgovara izazovima današnjice, tako da direktno prenosi sednice Skupštine grada, koncerte sa Gradskog trga, kao i utakmice fudbalera i rukometašica sa područja cele Srbije, ali i inostranstva. Tako su verni slušaoci Radio Jagodine bili u prilici da prate direktne prenose važnih utakmica iz Francuske, Rusije i Kazahstana.

Povodom velikog jubileja, koji se poklopio sa vrlo delikatnom finansijskom situacijom u celoj državi, ipak smo uspeli da pripremimo divan televizijski serijal pod nazivom „50 godina za budućnost” koji obuhvata priče i storije velikog broja novinara, tehničara, urednika i svih onih koji su kroz pola veka postojanja ovog medija prošli kroz Radio Jagodinu i doprineli njegovom razvoju i afirmaciji. Ne mogu da pominjem imena, jer mogu nekoga da izostavim, a to ne bi bilo pravedno. Svi su oni ugrađivali svoju kreativnost, znanje i htenje u pripremu i realizaciju programa na 97,3 megaherca.

Takođe, tu je i emisija „Pop rok vremeplov” svojevrsni omaž istoriji muzike i poluvekovnom postojanju našeg radija koja je i u televizijskoj i radijskoj formi urađena po najvišim standardima na veliko zadovoljstvo naših gledalaca i slušalaca.

U eri neuspelih privatizacija i tranzicije, kada su svi privatizovani mediji u Srbiji bespovratno propali, Javno informativno preduzeće „Novi put” sa svim svojim medijima, među kojima je i veliki slavljenik Radio Jagodina, vodi veliku borbu sa svakodnevnim problemima sa kojima su suočeni svi pravni subjekti.

Zahvaljujući svesrdnoj i stalnoj pomoći Skupštine grada Jagodina, odnosno našeg osnivača, a takođe i požrtvovanju i profesionalnom odnosu zaposlenih prema poslu, JIP ,,Novi put” uspešno odgovara izazovima današnjice.

Lj. Vujić

TAKO JE POČELO
„Ovde Radio Svetozarevo, danas je 23.septembar 1962. godine. Dragi slušaoci, dobar dan!
U nedelju, 23.septembra 1962. godine, tačno u 11 časova, poletele su kroz etar, na srednjem talasu 202, 2 metra ove reči spikera Olivere Bebe Živković i Dobrice Milićevića i objavile početak emitovanja programa Radio Svetozareva. Ljudi koji su se u tim trenucima nalazili na svetozarevačkim ulicama okupljali su se oko zvučnika, za trenutak zbunjeni ovakvom identifikacijom, da bi preko gradskog razglasa čuli nastavak programa.

radio-mikrofon

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .