Izvorno, carbonara je jelo italijanske regije Lazio. Recept je jednostavan, tek nekoliko “siromaških” namirnica. Vremenom, iseljavanjem stanovništva u potrazi za boljim životom, jelo je postalo vrlo popularno širom Europe i Amerike. Počele su se dodavati namirnice poput pavlake, vina ili povrća. Posluživano je kao glavno jelo, mada se u novije vrijeme češće služi kao toplo predjelo. Odlično je u svim varijantama, ali original je ipak… original!
Sastojci:
500 g špageta, 200 g pančete ili slanine, 2-3 supene kašike ulja, 1-2 čena belog luka, 4 jaja, 100 g pecorino sira ili parmezana, so, biber, malo bosiljka
Priprema:
Špagete skuvajte al dente u dosta vode, lagano posoljene. Nemojte ih nakon kuvanja cediti niti ispirati. Kuvane špagete šupljom kašikom preselite u posudu za posluživanje, pazeći da se ne ocede previše, kao i da ostanu vruće.
Istovremeno, na tiganju ugrejte ulje i beli luk, tek toliko da zamiriše. Beli luk izvadite, pa na ulju popržite na kockice narezanu pančetu ili slaninu. Najbolje bi bilo da imate pančetu od svinjske obrazine, ali poslužiće i obična.
Kad pančeta porumeni, pomertite je sa vatre i ostavite minut-dva da se slegne pena od masnoće koju je ispustila.
Jaja dobro umutite sa malo soli i bibera, pa pomešajte sa pančetom u ulju, mešajući pri tom žustro da jaja ne koaguliraju. Toj smesi dodajte narendani sir pecorino ili parmezan i par kašika vruće vode u kojoj su se kuvale špagete kako bi dobili kremasti sos.
Po potrebi dodajte so (imajte na umu da je već slano) i malo više pobiberite (originalno je carbonara dobro zabibereno jelo). Nikako nemojte vraćati smesu na vatru jer će se jaja zgrušati!
Gotov sos prelijte preko vrućih špageta u posudi za posluživanje i sve dobro promešajte. Pospite bosiljkom.
Posluživanje:
Poslužite kao glavno jelo, baš kao što je originalno posluživano. Uz to dodatno poslužite i rendani sir, te zelenu salatu i paradajz. I naravno, čašu belog vina.