Naslovna // Slobodno vreme // Adam Wressnig i Igor Prado Band nastupili u Jagodini

Adam Wressnig i Igor Prado Band nastupili u Jagodini

Otvaranju evropske turneje je prisustvovao veliki broj ljudi, a muzičari su istakli da su oduševljeni Jagodinom

Muzičari su oduševili publiku svojim nastupom

Austrijski orguljaš Rafael Vresnig i brazilski bluz gitarista Igor Prado, frontmen istoimenog benda, započeli su prethodne srede svoju evropsku turneju koncertom u holu Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Rafael Vresnig je do sada objavio 16 albuma i gostovao je na još tridesetak njih. Čak pet puta do sada je bio nominovan za najboljeg orguljaša od strane uglednog džez časopisa „Downbeat“, dok je Igor Prado najpoznatiji bluz gitarista u Brazilu sa 25 godina iskustva u ovom poslu. Njih dvojica sarađuju već nekoliko godina, a to je rezultiralo i zajedničkim albumom „Soul connection“. Kako kažu, povezala ih je ljubav prema istoj vrsti muzike koja je mešavina bluza, fanka, gruva i soula:

Divno je sarađivati sa ovim umetnikom iz južne Amerike, pogotovo za mene izvođača iz Evrope, ali i samo spajanje naše muzike. Veoma je interesantno što na ovaj način dobijamo na reputaciji u svetu poput izvođača iz Amerike. Mora da su ljubomorni na to što ovaj momak iz Brazila svira gitaru bolje od njih. (smeh) Uzbudljivo je to što radimo i što publika ima priliku da to i čuje –rekao je Vresnig.

-Naša saradnja je odlična zato što imamo isti muzički ukus. On je počeo kao pratnja bluz muzičarima iz Evrope, baš kao i ja u Brazilu. Delimo ljubav prema soulu, fanku, ritam i bluzu, kao i prema afričko-američkoj kulturi –istakao je Prado.

Za Srbiju, u kojoj je “Igor Prado” do sada nastupao tri puta, imaju samo reči hvale. Isti slučaj je i sa Jagodinom:

Za sad je divno. Hrana koju smo probali ovde je bila odlična. Ljudi su po pitanju muzike veoma entuzijastični i lako shvataju ono što mi pokušavamo da uradimo –rekao je Vresnig sa zadovoljstvom.

Grad je divan. Jagodina me podseća na manje gradove u blizini Sao Paola, to sam maločas pomenuo Rafaelu. Odličan je, jako mi se dopada – napomenuo je Prado.

Tokom koncerta, svirali su pesme poput „Chicken burrito“, „Born to roam“, „Face slap swing number 5“ i druge, a svako izvođenje publika je nagradila burnim aplauzima. Sa njima je na turneji i bubnjar Hans Jirgen Bart. Dan posle koncerta u Jagodini nastupili su i u Beogradu, da bi se potom zaputili ka ostalim zemljama Evrope poput Nemačke, Holandije, Grčke, Rusije i Austrije, gde će završiti seriju svojih koncerata.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .