Naslovna // Slobodno vreme // Barbara Lazić iz Ćuprije ima kosu dugu 123 centimetra: Zlatokosa grada na Moravi

Barbara Lazić iz Ćuprije ima kosu dugu 123 centimetra: Zlatokosa grada na Moravi

Pušta je da raste od 14. godine i skraćuje krajeve samo par puta godišnje. Ne farba se, slabo koristi fen i neguje je isključivo prirodnim preparatima. Zna da napravi i više od 2000 frizura, a veće skraćivanje još uvek joj nije u planu

Barbara Lazić: Foto TV Kopernikus

Gde god da se pojavi, mlada Barbara Lazić iz Ćuprije privlači pažnju. Dovoljno je samo da pusti kosu i svi pogledi slučajnih prolaznika biće uprti u nju. Razlog je nesvakidašnji: njena kosa je duga čak 123 centimetra. Od svoje 14. godine pušta je da raste, a makaze u ruke uzme par puta godišnje samo da bi skratila oštećene krajeve.

-Za pranje kose koristim prirodne šampone sa što manje sastojaka i u veoma maloj količini, zato što imaju ulogu samo da odstrane nečistoće sa kože glave i dlake. Između dva pranja, koristim biljne preparate, biljna ulja i hidrolate koje sama pravim, s obzirom na to da sam farmaceut po struci, tako da sam upoznata sa procesom proizvodnje. Njih koristim neposredno pre pranja, tako da mi nisu potrebni regeneratori i maske za kosu. Posle pranja, za sušenje mi je potrebno nekih 15 minuta. Fen koristim u što manjoj meri. Nemam uređaj za stilizovanje kose, tako da je na taj način čuvam od nepotrebnih oštećenja –otkrila nam je Barbara tajnu svoje negovane kose.

Komentari su različiti. Preovlađuju pozitivni, što mladoj Barbari veoma prija.

-Što se tiče ukućana, imam njihovu punu podršku. Volim kad me neko od njih češlja, ali ne opterećujem ih time. Najomiljeniji su mi komentari dece, zato što ih podsećam na Zlatokosu. Uglavnom se iznenade kada vide da je kosa zdrava, mekana i svilena. Uvek pitaju kako je održavam, da li je teško, da li mi smeta. Ja im kažem da ako nešto volite, onda vam ne pada teško da to radite. Prvenstveno je bitna ljubav –kaže ona.

Od detinjstva voli da pravi različite frizure, a s obzirom na to da joj je  prababa bila frizerka, postoji mogućnost da je ljubav prema očuvanju i ulepšavanju kose nasledila upravo od nje. Ako se tome dodaju talenat, trud i rad, proizvod svega uvek je zadovoljavajući.

-Drugarice iz srednje škole su volele d aim pravim razne pletenice tokom malih i velikih odmora. Takođe sam pravila frizure i nekim svojim koleginicama posle završetka smene. Meni je zadovoljstvo kada mogu nekoga da ulepšam i da pomognem na taj način. Inspiraciju za frizure dobijam iz bilo čega. Od jedne frizure mogu da izmislim još 20 verzija. Kada bi se sve to spojilo, sigurno ima preko 2000 frizura –naglašava dugokosa Ćupričanka.

Foto: TV Kopernikus

Šta god da radi, duga kosa joj ne smeta. Kada zatreba, vezivanje repa, punđe ili pletenice uvek su u opticaju, ali veće skraćivanje za ovu devojku još uvek je nezamislivo.

-To nemam u planu, zato što sam blizu cilja da uđem u Ginisovu knjigu rekorda. Kada budem odlučila da je skratim, to će najverovatnije otići u humanitarne svrhe –kaže Barbara.

Barbara smatra da hemijski preparati samo oštećuju kosu, te svim devojkama savetuje da je neguju na što prirodniji način. Ona je svojim izborom zadovoljna, a kako stvari stoje, ova devojka još dugo će biti Zlatokosa grada na Moravi.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .