Naslovna // Slobodno vreme // Dragana Simić: Deca vole šarene medenjake

Dragana Simić: Deca vole šarene medenjake

“Medenjacima se najviše obraduju deca zato što su šareni i lepo upakovani. Svaki medenjak posebno upakujem u najlon kesicu i stavim mašnu. To se deci veoma sviđa. Tako medenjak duže zadrži svežinu” – kaže Dragana Simić, koja pred Novu godinu napravi više od 1000 medenjaka

Dragana Simić poznata je po svojim poslaticama

Dragana Simić (64) iz Jagodine već godinama, tradicionalno, pred Novu godinu, pravi medenjake, kako za svoje unuke tako i za decu sa posebnim potrebama u Jagodini.

-Medenjaci u obliku Deda Mraza, jelke, anđela, Sneška Belića se veoma traže pred Novu godinu i Božić i tada napravim više od 1.000 komada. Pravim ih i pred Uskrs, naravno sa drugim motivima. Najčešće kupuju majke i bake za svoju decu i unuke. Medenjacima se najviše obraduju deca zato što su šareni i lepo upakovani. Svaki medenjak posebno upakujem u najlon kesicu i stavim mašnu. To se deci veoma sviđa. Tako medenjak duže zadrži svežinu. Inače, medenjaci mogu jako dugo da traju, tako upakovani čak i godinu dana jer nema vode u njima. Čuvaju se na suvom, a ne u frižideru – kaže Dragana Simić, inače predsednica udruženja ,,Slatki osmeh“ iz Jagodine čije članice prave torte, kolače, i ostale slatke i slane đakonije.

Dragana ističe da recept za medenjake koje ona pravi i koji je podelila sa našim čitaocima ima jako dugo i da je on, po njenom mišljenju, najbolji. Isprobavala je i druge recepte po kojima se u smesu dodaje voda ili mleko, ali, kaže Dragana, takvi medenjaci se nisu pokazali baš dobro.

Pred Novu godinu već tradicionalno članice udruženja ,,Slatki osmeh“ vole da iznenade decu, a naročito decu sa posebnim potrebama, i tada im poklanjaju medenjake.

-Deca pripreme novogodišnje priredbe a mi ih obradujemo medenjacima koje vole i da pojedu odmah ali i da ih nose kući i čuvaju kao dekoraciju za jelku – kaže naša sagovornica.

Dragana Simić sa svojim kuglofom

Dragana Simić se pravljenjem torti i kolača bavi više od 30 godina. Najpre joj je to bio hobi a onda je to postala dobra dopuna kućnog budžeta.

-Od 1990. godine učestvujem na tortijadama u Beogradu gde sam videla koliko je to humana akcija. Došla sam na ideju da organizujem nešto slično i kod nas. Od tada do 2007.godine nekoliko žena i ja smo na četiri godine organizovale tortijadu u Jagodini a od 2007.svake godine nedelju dana pred Uskrs – kaže Dragana Simić.

Udruženje ,,Slatki osmeh“ postoji od 2007.godine, ima oko 20-ak aktivnih članova i od tada članice udruženja svake godine u Jagodini organizuju tortijadu koja pre svega ima humanitarni karakter.

-Prve godine bilo je 70 torti a poslednjih godina i više od 200 torti se takmičilo za titulu naj torte u nekoliko kategorija. Imamo i goste iz inostranstva i to iz Rusije, Austrije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske. Sve torte koje učestvuju u ocenjivanju nakon završetka manifestacije podelimo raznim udruženjima, deci sa posebnim potrebama, siromašnim porodicama sa više dece, deci bez roditelja, hraniteljskim porodicama, udruženju slepih, gerontološkom centru, manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina – ističe Dragana Simić.

Šarene medenjake najviše vole deca

Ranije je bilo više tortijada u Srbiji ali pošto je organizacija jedne takve manifestacije prilično zahtevna sve ih je manje. Tortijada u Jagodini je po broju učesnika i broju torti najveća u Srbiji. Zbog situacije sa korona virusom prošle godine tortijada je organizovana onlajn ali i pored toga bilo je interesovanja.

Dragana Simić kaže da je do sada napravila na hiljade torti. I dalje uživa dok ih pravi jer, kako kaže, to voli. Najveća nagrada joj je kada se ljudi jave i kažu da su zadovoljni tortom.

MEDENjACI

1kg brašna
4jaja
250gr šećera u prahu
250 gr margarina
250 gr meda
2kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta
2 kašičice kakaoa (po želji)
1 kašičica karanfilića

Sve se to sjedini, umesi, stavi u kesu i drži u frižideru do sutradan. Zatim se razvije kora debljine manje od prsta i modlicama prave oblici kao što su jelkica, Deda Mraza, zvončić i drugi oblici po želji. Peče se pet minuta na oko 250 stepeni. Može i na 200 stepeni ali tada se peče oko 7-8 minuta. Kada se ispeku i ohlade ukrase se fondanom ili rojal masom koja se kupuje gotova. Mogu da se dodaju ukrasi kao što su jestive perlice, mrvice, šta ko želi. Od ove količine dobija se oko 60 medenjaka.

Dekorativno i ukusno!

BOŽIĆNI KOLAČ (KUGLOF)

4 jaja
10 kašika brašna
10 kašika šećera
100gr lešnika (pečenog i seckanog)
100 gr badema (pečenog i seckanog)
100 gr oraha (pečenog i seckanog)
100 gr suvog grožđa
100 gr seckane čokolade
1 prašak za pecivo

Po želji može se staviti narendana kora pomorandže, cimet, muskatni oraščić.

Svi sastojci se izmeštaju. Ako je smesa retka treba dodati još brašna do gustine da sastojci ne padnu na dno posude. Peče se oko 40 minuta na 150 do 180 stepeni a zatim, po želji, može da se prelije otopljenom čokoladom i pospe šećerom u prahu. Peče se u kalupu za kuglof koji se namaže margarinom i pospe brašnom.

STARINSKI NOVOGODIŠNjI KEKSIĆI

2 jaja
200 gr masti
400 gr brašna
8 kašika šećera
1 isceđen limun,
kora od 1 limuna

Prvo se umuti mikserom, pa zatim se mesi ručno, ako treba dodati još brašna kako bi se testo odvajalo od ruke i posude. Testo se razvije i modlicama se prave kolačići. Peku se od 5 do 10 minuta. Preko još toplih kolačića stavi se šećer u prahu. U testo može da se doda mleveni orah, lešnik, badem, a preko čokolada.

J. L.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .