Naslovna // Slobodno vreme // Dragica i Dimitrije Vatković iz Dublja sedam decenija u skladnom braku

Dragica i Dimitrije Vatković iz Dublja sedam decenija u skladnom braku

-Često sam joj kupovao poklone i znao da je iznenadim, a to radim i danas – kaže Dimitrije Vatković


Ljubav koja traje sedam decenija: Dragica i Dimitrije Vatković

Bračni par Dimitrije (89) i Dragica Vatković (89) iz Dublja kod Svilajnca krajem januara su obeležili 71. godišnjicu braka. Vatkovići kažu da se još uvek vole, a recept za dug brak je tolerancija i poštovanje.

-Nas dvoje smo odrasli zajedno i zato u šali kažem da smo 70 godina u braku a 80 u ljubavi. Išli smo zajedno u školu i bili komšije u selu. Imali smo po 17 godina kada smo se uzeli, ali zato imam dve ćerke i sina, pet unuka i pet praunuka. To je pravo bogatstvo – započinje priču Dimitrije Vatković.

Ćerka Mirjana (70)  živi u Svilajncu, druga ćerka Ljiljana (67) je u Beogradu, a sin Rajko (61) živi u Parizu.

-Supruga i ja smo 1967.godine otišli u Francusku, a sin je došao tamo 1972.godine. Ja sam radio molerske poslove a supruga u fabrici. Lepo smo živeli i lepo smo se slagali. Družili smo se sa prijateljima, zajedno dočekivali nove godine. Često sam joj kupovao poklone i znao da je iznenadim, a to radim i danas – kaže Dimitrije, a Dragica dodaje da su njih dvoje često putovali po svetu i Srbiji, ali sada malo ređe jer ona ima probleme sa hodom.

Oboje se slažu da je recept za dug brak tolerancija i poštovanje.

-Bilo je tu i ljubomore ali smo oboje bili tolerantni. Nismo se često svađali, ali i ako se posvađamo, to krevet pomiri. Neki ljudi kada se posvađaju ne pričaju danima, to kod nas nije moglo da se desi –  ističe Dimitrije.

Cela porodica se sa prijateljima i rodbinom okupila prošle godine 18.avgusta u Beogradu lepim povodom.

-Avgusta prošle godine bila je svadba mog unuka Miloša i njegove supruge Amani iz Tunisa. On je završio Ekonomski fakultet u Parizu. Mene moji roditelji nisu oženili tako da ni ja mom unuku nisam birao devojku. Dobar su par njih dvoje. Nisam ga savetovao kako da mu brak bude dug kao moj jer on to sve zna, rastao je uz nas – kaže deda Dimitrije i dodaje da mu je to bila jedna od želja, da oženi unuka.

Vatkovići kažu da su, nakon sedam decenija braka, zadovoljni svojim životom, što imaju brojnu porodicu i dobro zdravlje.J


UBISTVO KRALJA ALEKSANDRA

-Ja sam se rodio 1931.godine, za vreme vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića. Sećam se tog dana1934.godine kada je ubijen, bio sam na njivi sa dedom koji je orao. Začula su se crkvena zvona pa sam pitao dedu: ,,Šta je to? A on mi kaže: ,,Ubili su kralja Aleksandra u Marselju.“ – seća se jednog od detalja iz svog detinjstva Dimitrije Vatković.

J. L.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .