Naslovna // Slobodno vreme // Katarina Nikolić (75) iz Jagodine: Super baka dostupna u svakom trenutku

Katarina Nikolić (75) iz Jagodine: Super baka dostupna u svakom trenutku

Od kada je ona na funkciji, ulaz koji ima 41 stan blista, a komšije su prezadovoljne njenim dosadašnjim radom

Katarini u penzionerskim danima ovaj posao pričinjava zadovoljstvo

Katarina Nikolić ima 76 godina, ali to je ne sprečava da već pet godina uspešno obavlja funkciju upravnice ulaza jedne zgrade u Jagodini gde živi već 40 godina. U kućnom savetu je od 2003. godine i kako joj zaduženja upravnika nisu strana, Katarina je 2014. godine došla na čelo te funkcije. Stanari poznaju Katarinu kao preduzimljivu osobu, te nije bilo dvoumljenja da li joj treba ustupiti ovaj posao:

-Svi su to prihvatili. Ja sam u suštini onako slobodnija od mnogih mojih komšija i bez nekih većih obaveza. Prihvatila sam njihove predloge. Bude tu i rasprave i dogovora, ali imam ja razumevanja za njih, kao i oni prema meni. Meni su tako svaki dan, mesec i godina ispunjeni –istakla je Katarina. Ona je dodala da je u odboru sa još tri stanara zgrade sa kojima razgovara o tome šta bi trebalo da se uradi, a posle toga se sazove sastanak kada se stanarima njihovi predlozi iznose javno.

Od kada je Katarina na funkciji, ulaz koji ima 41 stan blista. Kako kaže, svi njeni prethodnici su radili svoj posao dobro, ali svako ima svoj način rada. Ulaz je okrečen i svakodnevno je čist, a i ulazna vrata su zamenjena. Lift i poštanski sandučići su sređeni, a postavljene su i police za reklamnu poštu. Na svakom spratu su i protivpožarni aparati, stepenišni automat i interfon su ponovo u funkciji, stepenice ispred ulaza prilagođene su i osobama sa invaliditetom – a sve je pod budnim okom kamere. Funkcija upravnika zgrade nosi sa sobom mnogo obaveza, ali Katarini one uglavnom pričinjavaju zadovoljstvo:

Ulaz koji ima više od 100 stanara blista od kada je baka Kaja na funkciji upravnika

-Da je naporno – jeste, ali sasvim je normalno da se svakodnevni rad prekontroliše. Želim da se naš ulaz malo razlikuje od drugih, zato što smo i kompletna familija. Svi smo uredni, imamo lepe stanove i naprednu decu, a i roditelji su zadovoljni. Ako je tako, onda i treba da se vidi odakle se izlazi. Što se tiče nas stanara, iskreno kažem da nema nikakvih problema. Imam njihovu pomoć i saglasnost u svemu. Svako ponešto uradi i tu smo jedan za drugog. Teško je, ali ja u momentu dignem frku i sve brzo rešim –rekla je ona i dodala da im u problemima dosta pomažu i Policijska uprava, Vodovod kao i Toplana.

Ulaz dobija novo ruho za vreme novogodišnjih praznika. Tada su postavljene jelka i rasveta, kao i slatkiši za najmlađe, kojima se oni puno obraduju. Komšije su zadovoljne njenim angažmanom i mnogi od njih su istakli da do sada nije bilo ovako uredno i čisto. Uglavnom su u neverici zbog snage za posao kog se prihvatila. Ako se nešto desi dok nije u gradu, Katarina probleme rešava telefonskim putem sa ljudima u koje ima poverenja kada treba da se završi neki posao.

Baka Kaja, kako je od milošte svi zovu, po struci je šnajderka. Ipak, u ovim penzionerskim danima upravljanje ulazom joj je glavna obaveza, a ostatak svog vremena rado posvećuje ćerkama Biljani i Sanji, kao i unucima Filipu, Juliji, Aleksandru i Ani koje posećuje kad god je u prilici:

-Ćerke me podržavaju, iako sam puno puta htela da napustim. Mnogo puta su mi rekle: “A šta ćeš drugo da radiš?”. Njihova podrška mi puno znači. Ovako se družim sa ljudima, tu je komunikacija sa njima i život mi je ispunjen. Ostaću dokle god mogu ili ako zakon bude rekao drugačije –rekla je sa osmehom Katarina na kraju našeg razgovora.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .