Naslovna // Neomedjeni prostor // Grcka – crveni od stida!

Grcka – crveni od stida!

Piše: Boško Beuk

Moje muzičko putešvestije me je odvelo u nekolicinu grčkih gradova. Tako da sam imao priliku posjetiti jednom ili više puta Atinu, Pireus, Korfu, Rodos, Zakintos, Nefplion, Kos, Santorini, Volos, Itea, Mikonos, Katakolon, Simi i druge.

 

Vidljivi su tragovi antičke Grčke koja se protezala sve do Male Azije i kao takva važila kao kolijevka civilizacije, pogotovo zbog civilizacijskih dostignuća na polju filozofije, znanosti, historije i književnosti.

Osim drevne kulture i prisjećanja na davnu, ponosnu im prošlost, nije ostalo ništa osim spomenika. Danas, u vrijeme u kojem živimo, Grčka je na rubu kraha. Ovu zemlju jedva prepoznajem, isto kao kada sretnem starog poznanika sa kojim se nisam video na desetine godina i vidiš obrise poznatog lica, ali se ne možeš sjetiti imena čovjeka, znanca sa kojim si mnogo puta ispijao neko piće.

Grčka je danas na naslovnim stranicama svih svjetskih novina kao ekonomski nesigurna zemlja iz koje bježe sami Grci, a stranci je sve više zaobilaze. Jedino je sfera interesovanja svjetskih banaka, MMF-a, vjerovnika koji potražuju milijarde od rasprodane zemlje, želeći im otuđiti prirodna bogatstva i spomenike prisjećanja na Zeusa, Aleksandra Makedonskog, Olimpa….

Čovjek se može prevariti ako posjeti, recimo Rodos, Korfu ili Atinu i još poneki grad. Oni predstavljaju bisere jedne posrnule zemlje. Šetajući tim gradovima dobija se slika moderne zemlje, da je tu još uvijek prisutan raj. Izlazak na periferiju ili obilazak gradova poput Volosa, Zakontosa, Katakolona ili Pireusa, spojenog sa Atinom, pojavljuje se avetinjska jeza polumrtvih gradova. Svaka treća ili četvrta prodavnica je otvorena, prosjaka svih generacija na ulici. Kontejnere posjećuje svakodnevno ista klijentela siromaha tražećii poneku koru hleba. Zabrinuta lica od neizvjesne budućnosti vidljiva je na svakom čovjeku.

Alarmantna nezaposlenost prezaduženih ljudi stvara nevjericu iz koje se ne vidi izlaz. Jedina dnevna tema svih razgovora mladih ili starijih je upravo trenutno stanje. Moćni vjerovnici još pokušavaju iscijediti ono malo preostalih kapaljki nade i dovesti ovu zemlju do konačnog kraha.

E sad, teško je priznati vlastite greške koje su direktno uticale na ovakvo stanje. O prekomjernim i visokim plaćama funkcionera, iznadprosječim penzijama, mahinacijama, mnogo je već rečeno. Malo kome je poznato da Grci, npr. ne postavljaju krovove na kuće iz razloga neplaćanja poreza na nekretnine. Kuće bez krovova po njihovim zakonima se smatraju nedovršene i automatski bivaju oslobođenje poreza.

Poreze je izbjegavo plaćati veliki broj bogataša na luksuz. Tako se neko dosjetio da snime naselja i gradove sa visine. Ustanovljeno je da je neprijavljeno na desetine hiljada bazena, dvorišnih raskošnih prostorija. Upravo ovi bogataši su iskoristili nepovratne kredite Evropske zajednice, razne fondove da bi napunili svoje račune u nekim Evropskim zemljama.

Danas su u Grčkoj najjeftiniji polovni automobili, običan građanin ih prodaje jer nije u mogućnosti plaćati osiguranja i ostale dažbine koje prate vlasnike automobila. Prodaju se kuće, stanovi, zemljišta da bi uspjeli povratiti visoke kredite. Propadaju firme, zanatske djelatnosti je sve manje. Turistička ponuda sve siromašnija.

Blijedilo ove zemlje se pokušava sakriti. Oduševljenje turista je vidljivo na svakom koraku u reprezentativnim gradovima raskoši. Ali u Volosu, Kosu, Zakintosu je pustoš. Turista je sve manje. I oni koji naiđu su nezadovoljni. Grčka je jedna od najskupljih turističkih zemalja Mediterana. Cijena kapučina se kreće od 3 do 3,50 €, dok u Veneciji kapučino košta maksimalno 2 €. Kvalitet usluge je ispod svakog nivoa. Ako poželiš da ručaš u nekom od presostalih malo boljih restorana, ručak će izaći oko 25 do 30 €. Što je mnogo, mnogo je. Za isti taj ručak u nekim drugim Evropskim zemljama cijena neće preći 15 €. Ili u Srbiji još manje. Ali Grčka je Grčka.

Izlazak iz krize je moguć samo odgovornim radom, što u Grčkoj nije slučaj. Ipak oni spadaju u narod koji čeka da im padne bez i jedne kapi znoja. Velika većina stanovnika će presjediti cijeli dan ispred svoje prodavnice ili restorana pokušavajući ubjediti prolaznike da je upravo njihov restoran i kuhinja najbolje u gradu što se može dobiti.

Sudbina Grčke je danas na stupcima srama, bubnju rasprodaje i vapaja običnog čovjeka.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .