Naslovna // Neomedjeni prostor // Ismejavanje pod naslovom “Cistacica prala skolske prozore u donjem vesu!”

Ismejavanje pod naslovom “Cistacica prala skolske prozore u donjem vesu!”

Piše: Boško Beuk

U svim dnevnim, onim stampanim i on-line novinama u zadnja dva dana jedna od glavnih tema je ismijavanje čistačice Ekonomske škole u Banja Luci, koja je prala prozore u kupaćem kostimu. Ovakav postupak osuđuju u svim objavljenim člancima sve institucije, v.d. direktor i bivši direktor škole i ko sve ne.

Nisam naišao niti na jedan tekst koji pokušava opravdati ovaj odgovoran postupak pomenute čistačice, koja je izvršavajući svoje radne obaveze izložila svoj život riziku perući prozore na prvom i drugom spratu školske zgrade i to sa vanjske strane.

Ta fotografija i sam tekst ide u prilog ove savjesne radnice odane svom poslu, koju su neodgovorni rukovodioci Ekonomske škole poslali da to suludo zahtjevno pranje prozora čini. Ne postavlja se pitanje odgovornosti odgovornih lica koja nisu obezbijedila dizalicu ili montažnu skelu, kako dolikuje ovoj vrsti posla, da bi se pranje prozora sa vanjske strane opralo po Zakonu Zaštite na radu, po kojem su radnici zaštićeni od poduhvata ludosti na koje ih „prisiljavaju“ odgovorni.

Ko još poštuje radnička prava, radnik mora da šuti i izvršava svoje obaveze.

Gospođa čistačica je vjerovatno iz predostrožnosti i straha da joj se ne bi nešto desilo, oslobodila viška garderobe da joj ne bi neki komad zasmetao ili prouzrokovao pad sa visine od koje se vrti u glavi ili eventualnu pogibiju, jer ovakvi zahtjevi su opasnost visokog stepena za život.

I umjesto zahvalnosti i pohvale za ovaj čin, svi su se odjednom našli u ulozi sudije da osude i ismijavaju postupak ove hrabre žene, dok su svi zanemarili odgovornost onih koji imaju obavezu zaštititi svoje zaposlene i obezbjediti im sigurnosne uslove za rad. Možda bi ova žena dobila i otkaz da nije prihvatila pranje prozora, kao kaskaderka, sa vanjske strane, možda bi joj smanjili plaću ili ko zna…

Bivši direktor Ekonomske škole smjelo je izjavio: “Prvi put sad od vas to čujem. Ja sam tada bio direktor te škole, ali nisam ništa znao za to. Ako se to zaista desilo, nedolično je i skandalozno. Takvim ljudima nema mjesta u školi. Tim slučajem treba da se pozabave i škola i ostali organi koji su nadležni. Svi koji rade u školama trebalo bi da daju primjer ponašanja učenicima”, naglašava Damjanović.

Tačno da ljudima poput bivšeg direktora nema mjesta u školi, jer je upravo on odgovoran za takve postupke u ustanovi koju je vodio, mada je toga dana kako je izjavio bio odsutan, no pitanje je gdje je bio, i umjesto da stane u zaštitu ove žene kojoj je to moglo biti posljednje pranje prozora, on je napada.

V.d. direktorka Nada Vulic kaze: “Znam o kakvim fotografijama govorite. To je bilo ljetos, vjerovatno preko ferija, kada nije bilo ni đaka. Dakle, prije nekoliko mjeseci. Reagovali smo što se tiče opomene”.

Gospođi čistačici se trebalo izviniti i skrenuti pažnju da tako šta više ne smije činiti i uručiti joj javnu pohvalu za hrabrost i odanost firmi. Ali ne! Nju opominju, pretpostavljam otkazom, ako učini ponovo tako šta, ali je sigurno da će se i dalje prozori prati okačeni jednom rukom za neku šarku i visiti na vanjskoj strani prozora, jasno ovaj put u garderobi, jer rukovodioce ove školske ustanove ne interesuje sigurnost radnika nego na koji način će radnici, izloženi opasnosti, izvršiti posao na način za koji su potrebni kaskaderi. U

Ekonomskoj školi sigurno nisu čuli za pojam dizalice i skele, a nisu ni proučili Zakon Zaštiti na radu. Tako će i dalje učenici imati prilike tajno fotografisati zaposlene u opasnim kaskaderskim ulogama i dijeliti fotke po netu ismijavajući nečiju majku, ne razmišljajući da je možda negdje dalje njihova mnajka izložena torturi i mobingu.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .