Naslovna // Neomedjeni prostor // Koriscenje klozeta se placa jos samo na Balkanu

Koriscenje klozeta se placa jos samo na Balkanu

Piše: Boško Beuk

Vrlo često povlačimo paralele u životu sa svim i svačim. Najčešći je zaključak da smo u svemu naj. Običan narod svjesno dovode u zabludu ispirući im mozak svakodnevnim temama o životnoj egzisteniciji i uvjeravajući ih da smo presvjetli. U tom cilju se emituju razne vijesti iz svijeta kojima se želi naglasiti da su sve zemlje u problemima većim nego što je kod nas, tješeći (lažući) svoj narod umirujući ga sa pričom da je kod nas bajno.

Pozabavit ću se jednim naizgled sporednim pitanjem koje odslikava sliku našeg društva i naše sredine. Putujući svim kontinentima, svjetskim metropolama, kao i onim manjim gradovima, selima i zaseocima, ne mogu a da ne primjetim naplatu klozetskih usluga.

Te usluge su se prije dosta godina naplaćivale širom Evrope da bi se danas ugnjezdile samo u našim Balkanskim zemljama. Nije mi jasno da li to govori o primitivizmu naroda ili o svjesnom potkradanju siromaha.

Danas kada putujete svijetom avionom, vozovima, autobusom ili vlastitim autom nigdje nećete naići na plaćanje vršenja velike i male nužde osim kod nas. Svi klozeti čisti i uredni, mirišljavi, na vratima stoje formulari u kojima je obavezno unijeti vrijeme čišćenja i potpis osobe koja ga je čistila. Čišćenje se vrši svakih sat vremena. Ne može se desiti da toalet ostane bez toalet papira, sapuna ili ručnika (papir za brisanje ruku).

Po svemu ovome ispada da je naš urin i izmet skuplji i vredniji nego ostalih građana svijeta. Dragocijen, a dragocijenost se plaća na svim mogućim mjestima, plaća se rupčaga zvana WC iz koje curi voda na sve strane ili je začepljen i prepun fekalija sa velikom opasnošću da ćeš se zaraziti ili u najmanju ruku zagaziti u njih, a toalet papir će zaposlena osoba podijeliti kao da djeli vozne karte. E sad, ako imaš problem sa prostatom ili stomačne tegobe za korištenje javnih toaleta platit ćeš iznos bogatog ručka ili tramvajske karte.

Eto ti neprilike ako nisi u stanju platiti tu famoznu uslugu, zaposlena osoba će ti reći vrši nuždu u gaće ili u obližnjem parku ako ga ima, negdje uz zid neke zgrade ili zapuštene šupe, ali i tada prijeti opasnost kazne nekog policajca koji može kazniti za zagađenje okoline. Sad je važno upitati se, već ako se plaća, kako je moguće da svi plaćaju isto?! Trebalo bi da naplatiše obezbijede vagu za mjerenje fekalija i neku posudu za mjerenje mokraće i da se naplata vrši prema izbačenoj količini izmeta.

Cijena usluge je različita od zemlje do zemlje. Hrvatska prednjači sa visinom cijene, ali se mora i priznati da su im toaleti uredniji od onih u Srbiji, BiH, Crnoj Gori ili Makedoniji. Čistačica i kasirerka u drek mirišljavim objektima uredno izdaje kasa bon jer porez se mora platiti, porez na sranje i pišanje. U slučaju da žuriš izvršiti nuždu, neće proći. Prvo plati pa izvoli, jeste da možeš ostati koliko hoćeš u tom jednokvadratnom prostoru i šarati po zidovima i vratima šta ti volja. Vrlo često se mogu vidjeti poruke ženama kako je on pravi, obdaren. Ostavljaju i brojeve telefona. Ne znam da li dotični „umjetnici“ shvaćaju da tu žene ne dolaze osim te jadne čistačice koja to sve podnosi sa smješkom jer joj kaplje, ma curi, lova.

U ostalim zemljama ćemo često naći nakarade od objekata zvanih WC. Odvod zaštopan, popucale cijevi, smrad na sve strane, buđavost i dotrajalost, vrata popadala vuku se po podu, brave iskinute, razni štapovi po ćoškovima koji služe za odštopavanje zaštopanog čvora. Slika užasa koji se plaća. Jedino je uredna čistačica/kasirerka sa istreniranim namrgođenim pogledom zastrašivanja, jer vidjeti je spojenih obrva i bora na čelu postaje ti jasna poruka. Bolje platiti u naprijed taman izvršio nuždu i u gaće nego koraknuti u „rezidenciju“ a da nisi platio.

Vrijeme je stalo kod nas na Balkanu. Pitanje je kada ćemo pokrenuti točak buđenja i shvatanja današnjih standarda života. Kada ćemo početi cijeniti tog jadnog građanina zemlje u kojoj je on samo sredstvo za manipulaciju, ispiranje mozga i bankomat za izvlačenje para i ostaviti ga da slobodno izvšri nuždu malu ili veliku bez ustezanja i suzbijanjem prirodne potrebe za kasnije i tako spriječiti dalja oboljenja koja se suzdržavanje s vremenom javljaju.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .