Naslovna // Neomedjeni prostor // Španski muškarci su feminizirani

Španski muškarci su feminizirani

Bosko-Beuk711224Piše: Boško Beuk

Nikola Tesla je u jednom svom intervjuu davne 1924. godine koji je dao Galveston Daily News-u o ženama rekao slijedeće: „Sada je nježna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala. Na njeno mijesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspijeh u životu u tome da se što više izjednači sa muškarcem – odijevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste”.

„Žene”, kaže Tesla, „postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje, u kom se žene nadmeću sa muškarcima, i u mnogim slučajevima zaista i uspijevaju da zauzmu njihovo mijesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zasijenak predstavlja znak propadanja civilizacije.”

U ovom modernom, još uvijek, civilizovanom svijetu, možemo primijeniti ovu misao Nikole Tesle i njegovo gledanje žene koja u današnje vrijeme, govorim o Španiji i ulozi žene u njenom društvu gdje je najizraženiji primjer bacanje muškosti u zasijenak i na neki način početak propadanja civilizacije.

Izgbuljen osjećaj za porodicu kao instituciju, majčinstvo…, osjećaj pripadnosti jednoj osobi, težnja ka nekakvoj slobodi, liberalizaciji tvrdoglavih stavova koji najčešće dovode do razdora porodice a u nekakvom blažem obliku zapostavljanja muža ili supruge. Djece.

Ipak bih nekoliko redova o fenomenu Španske žene, koji je, čini mi se, najizraženiji u Evropi. Španske žene su toliko nadmožne nad muškarcem da su oni zamijenili uloge. Žena je muško, a muško je žena. Žena se pita dok muškarac nema pravo glasa, mora biti tih. Poslušan i prihvatiti sve naredbe, ma kimanje glavom ili na mig oka, bez ijedne riječi.

Čini mi se da je postala moda u Španiji da skoro svaka žena ima pudlicu, a mnoge od njih i velike pse, pa čak dva ili tri. Svu ljubav i pažnju koja bi trebala biti posvećena svojoj djeci, dobro mužu i može i ne mora, ali djeci, ona dijeli psima. Španska žena danas nema vremena za porodicu jer svo slobodno vrijeme koristi za šetnju pasa ili njegovanju drugih životinja. Uglavnom su psi u stanovima, zatvoreni, ne razmišljajući da su one upravo mučitelji njihovih ljubimaca uskraćujući slobodu životinja a radi svojih zadovoljenja modnih trendova.

Vrlo često se dešava pojava da u zajedničkoj šetnji sa djecom i mužem, muž je taj koji gura kolica sa manjim djetetom, a drugo drži u naručju, ako imau treće ono trčka za ocem, a majka, odnosno žena sa cigaretom u jednoj i psom u drugoj šeta odvojeno, a nije iznenađenje ako ide drugom stranom ulicom.

Muževi su toliko poslušni da su feminizirani, pogotovo mlađi naraštaj. Njihovi pokreti su ženstveni, njihov glas tih, malo je onih koji se usude dići glas. Muškarci, ako im žena kaže da moraju napustiti posao, to će učiniti. Nemaju hrabrosti donijeti bilo kakvu odluku, mada je muška riječ u njihovoj kući zadnja i to DA DRAGA. Muškarci ovdje služe kao dadilje, spremačice, čistačice, kuharice, i biće za reprodukciju.

Muškarac ne vozi automobil ako ima suprugu ili djevojku. Ne plaća račune, nema na raspolaganju nimalo novca jer je žena ta koja raspolaže sa svom imovinom. Zajedničke odluke ne postoje. Čak i u međusobnim, muškim razgovorima glavna je tema vlastita žena i odnos sa njom. Sretan je onaj koji ode na posao i da može ukrasti malo slobodnog vremena za sebe.
I onda ne čudi što Španci lude za strankinjama, znajući da su one te koje njeguju porodicu uz nesebičnu ljubav prema svojoj djeci i mužu. I ne čudi što je Španija jedna od vodećih zemalja po ubitstvima žena. U takvim slučajevima nema ni trunke kajanja kada nekom jadniku padne mrak na oči i ne razmišljajući povuče okidač. Dali je Tesla predskazao nestanak civilizacije onakvu kakvu poznajemo?

Ipak uskoro novi tekst i ljepša priča iz Praga!

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .