Naslovna // Neomedjeni prostor // Srbija kao desert, na kraju!

Srbija kao desert, na kraju!

Piše: Boško Beuk
Svakodnevno čitamo udarne naslove na prvim stranicama dnevnih novina i internet portala o Kosovu. Napisano je na desetine hiljada stranica istinitih, više izmišljenih, ili bolje rečeno prilagođenih. Ova tema je prisutna u svim domaćinstvima. Kafanske priče nemaju kraja, a istina je samo jedna.

Još davne 1992. u Austrijskom gradu Leoben, ispijajući jutarnju kafu u jednom od tamošnjih kafića, uz novine „Kleine Zeitung“ (Male novine) i jesu male, veličine A4 formata, vrlo praktične za čitanje i za nošenje pod rukom, zapazih jedan članak o Jugoslaviji. Nisam mogao vjerovati postavljenim brojkama koje su već na prvo čitanje izgledale zagonento. Pisalo se o novim pozivnim telefonskim brojevima država koje su nastale ili će nastati.

Karta Jugoslavije (Izvor: http://www.camo.ch)

Karta Jugoslavije (Izvor: http://www.camo.ch)

Poznato je da je Jugoslavija imala svoj pozivni broj 0038. Novi brojevi, ja bih rekao zadana formula, izgledali su ovako:

0038 1 – treba da dobije SRJ, Savezna Republika Jugoslavija koja je trajala vrlo kratko, vrijeme trajanja također isplanirano.
0038 2 – bi prazno, kao i 0038 – 3 i 0038 4
0038 5 – dobija Hrvatska
0038 6 – slijeduje Sloveniji
0038 7 – pripada Bosni i Hercegovini
0038 8 – za divno čudno biva nedodijeljeno i još uvijek čeka buduću državu
0038 9 – pripade Makedoniji.

Rješenje formule mi je odmah bilo jasno, što se kasnije djelomično obistinilo, a u nastavku je rješenje do konačnog rezultata.

Shvatio sam, na moje razočarenje, da su uočene praznine već planirane za Crnu Goru, Kosovo i ?(ne bih da nagađam, tvorci formule znaju o kome se radi), pa tako danas pozivni tel. broj
0038 2 – pripada Crnoj Gori
0038 3 – je namjenjen Kosovu
0038 4 – još nije obznanjeno kome će pripasti, ali huškanja i napetosti u Srbiji dovoljno govore u kojem pravcu se rješenje ove formule kreće.

Interesantno je da ostaje još jedna praznina poslije pozivnog broja 0038 7 za Bosnu i Hercegovinu, 0038 8 za pretpostaviti je kome će taj broj biti dodjeljen.

Sa tim posljednjim činom podjele praznih brojeva biti će završen scenarij rušenja Jugoslavije. Kada će to biti nije teško pretpostaviti. Samo je pitanje vremena, a krajnji rezultat će uslijediti kada tvorci tog scenarija, svojim „zaslugama“ i „dobročinstvu“, „humanitarnom bombardovanju“ odu u zaslužne penzije napunjenih džepova, uništenih budućnosti novih generacija, za koje oni ne mare.

Čudi me da niko do sada nije uočio ovu vrlo, jasno postavljnu, jednostavnu formulu koju će njeni idejotvorci sprovesti do kraja, prijetnjama, uslovljavanjima, lažnim obećanjima. Sva nastojanja da do toga ne dođe su nerealna, moramo prihvatiti činjenicu da su Srbiju ostavili za kraj kao desert kojim se naslađuju.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .