Naslovna // Neomedjeni prostor // Venecija u jesen

Venecija u jesen

Piše: Boško Beuk

Magla je kao prekrivač prekrila grad, spustila se iznad kanala. Violinisti sa repertoarom Vivaldija zamijenili su mijesto sviranja violine sa Trga Svetog Marka za obližnje kafiće u mletačkom gradu. Jesenja Venecija je posebno ćudljiva za zaljubljene, „serenissima“ u gradu laguna i lijepa kao i uvijek.

U ove jesenje dane osjećaju se tragovi prohujalog ljeta uz utihnuli glas pjevajućih gondolijera pod plaštom magle, usidrenih gondola kao crni kovčezi na valovima na Dogenpalastu. U kafiću Florian na Markusplacu izmijenjuju se umorni violinisti od ljetnih napornih svirki i graje milione turista i danonoćnog napornog sviranja.

No svejedno, Venecija i u ovim tmurnim jesenjim danima ne gubi svoj sjaj i ljepotu.

Čarobno izgleda hotel Bains sa pogledom na sivi Jadran, creaky drveni podovi, tapiserija po zidu i osoblje u crnim odorama, u kojem odsjedaju za vrijeme filmskog bienala najpoznatiji režiseri i glumci, sa mjesta sa kojeg je Tomas Man, nazivajući Veneciju „Nevjerovatnim gradom“, oduševljeno gledao u krasote koje pruža ovaj grad.

Samo oni sretnici koji imaju privilegiju da žive na Lidu koriste blagodati jesenje čarolije ploveći valovitim kanalom, motornim brodićima prema uzvišenom Svetom Marku, pristajući brodićem kod luksuznih hotela Gritt i Danieli, ispod mosta uzdisaja direktno ispred lavljih krila u srcu grada, venecijanski vozači motornih brodića pružaju jedinstven ugođaj svima koji se nađu u tom trenutku u njihovim polovećim čamcima, koje im nudi ovaj prekrasan grad.

Ploveći Grande kanalom, pored velike Palače u pompi i sjaju, nailazimo na Rialto most, kao središnjem saobraćajnom (vodenom) punktu grada. U gradu ljubavi je preko četiristo mostova nikada ne izgubljenog sjaja, u luksuzu, koji odaju moć nekadašnje Republike.

U Veneciji postoji jedan dio grada „Grad bez gostiju“ koji žele svi vidjeti. Nezamislivo je da u ovom gradu postoji pusti dio grada u kojem su jeftini restorani i kafići, u kojem se mogu kupiti kopije Rolex satova. Ovaj dio grada nudi raznovrsnu ponudu maski za poznati Venecijanski maskenbal.

Prvim podizanjem magle, gondolijeri u svojim raskošnim gondolama, plove poput raspjevanih refrena balada u posebnim plovećim vozilima, najudobnijih mekanih sjedišta, lakiranim crnim lakom, “najuspavljujuće sjedište na svijetu” kako ga je nazvao Tomas Man u raskošu koja je još uvijek danas ista. Nije ni čudo što se ovdje rađaju nove ljubavi, učvršćuju postojeće, sklapaju brakovi i započinje romantična budućnost.

Gete je svoju fascinantnost gondola i pjevajućih gondoijera opisao: Kada čuješ glasove iz daljine prelijepih tonova, koji dodiruju suze, to je fatamorgana i slike iz snova u jesenjoj iluziji magle.

Iz ovog grada nikada ne možeš otići ravnodušan i bez obećanja “Vratit ću se ponovo”.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .