Naslovna // Slobodno vreme // Nostalgični i terapeutski vremeplov Dalibora Rakića iz Jagodine

Nostalgični i terapeutski vremeplov Dalibora Rakića iz Jagodine

Ima novčanice iz skoro svih krajeva sveta i društvenih perioda, a najviše ga oduševljavaju one iz perioda dinastije Romanov. Njegov hobi mnogima je interesantan, a najviše sedmogodišnjem sestriću Vasi

Dalibor sa sinovima i kolekcijom

Dalibor Rakić iz Jagodine, diplomirani ekonomista po vokaciji, još u ranoj mladosti susreo se sa novčanicama iz prošlih vekova. Neobavezno sakupljanje preraslo je u ozbiljan hobi kojim se bavi već dve godine:

-Po prirodi sam nostalgičar. Sasvim slučajno sam dobio neke novčanice iz perioda kada sam bio mali i hteo sam da to kompletiram. Međutim, to je „lepljiva“ stvar, brzo sam se navukao i počeo da skupljam –rekao je Dalibor na početku našeg razgovora.

Dalibor danas poseduje novčanice iz skoro svih zemalja sveta i različitih perioda: od ratnih, preko inflatornih, pa sve do neizdatih. Ima i falsifikata, ali to su uspevali da mu prodaju na početku bavljenja ovim hobijem. Sada se izveštio i to ne može više da prođe. Najstarija koju poseduje je iz 1893. godine:

Foto: Saša Jović

-Iz skoro svake države imam bar po jednu. Mnogo je teško naći novčanicu iz Arube ili sa Kukovih ostrva. Do nekih nisam ni došao. Na primer, ima nekih naših starih novčanica koje nisu izdate. Žute su boje, nema ih nigde, mnogo je teško doći do njih i jako su skupe. One nisu bile u opticaju imaju najveću cenu. Ako je presaviješ, gubi pola na vrednosti –kaže on.

Lepota i autentičnost starog novca oduvek ga je oduševljavala:

-Najviše me fascinira kako su nekad novčanice bile mnogo lepe, a i sama tehnologija štampanja. Sviđa mi se to kako su uspeli da naprave tako lepe novčanice, a tehnologija nije bila na nekom visokom nivou. Strašno me oduševljava i to kada vidim novčanicu koja je stara sto i više nešto godina, a nepresavijena je kao da je izašla sad iz fabrike. Volim i novčanice sa likom nekih lidera, poput libijskih sa Gadafijem ili iračkih sa Huseinom. Gvineja je štampala novčanicu sa Titovim likom. Novčanice iz perioda dinastija Romanov su jako lepe i odličnog kvaliteta. Najdraža mi je kolekcija naših novčanica iz različitih perioda –rekao je Dalibor.

Kako kaže, zahvaljujući ovom hobiju, usavršio je svoje poznavanje istorije i geografije:

-Kada se gledaju novčanice, vidi se prelazak iz jednog društvenog uređenja u drugo. Vidi se, recimo, kada je Carska Rusija prešla iz Oktobarske Revolucije u Komunističku Rusiju. Vidi se isto i kada je Kraljevina Srbija prešla u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Znam, recimo, koji je bio guverner Narodne banke u Rusiji za neke novčanice koje imam. To me interesuje –rekao je on.

Menjanje novčanica sa ostalim kolekcionarima moglo bi se opisati kao kada dečaci menjaju sličice. Kada dođe do neke koja mu je nedostajala, njegovoj sreći nema kraja:

-Ne znam kako to da opišem. To je kao kad dete dobije igračku za Novu godinu koju je želeo –kaže on sa osmehom.

Dalibor je inače predsednik Udruženja kolekcionara Jagodine. Novčanice sakuplja uz pomoć članova Udruženja, kojih ima kako iz Jagodine, tako i iz ostalih gradova. Neke se mogu naći i kupovinom na internetu. Kako kaže, ovaj hobi na njega deluje i terapeutski, pogotovo sada u vreme pandemije korona virusa, koja ih je malo sprečila u aktivnostima. Sinovima Dimitriju (15) i Danilu (10) tatin hobi je interesantan, kao i prijateljima i rodbini. Ipak, najviše se za njega zanima sestrić Vasa (7), inače najmlađi član Udruženja kolekcionara Jagodine, tako da za sad ne brine ko će jednog dana naslediti ovu bogatu kolekciju.

D.M.

Foto: Saša Jović

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .