Naslovna // Slobodno vreme // Održana druga Pasuljijada u Rakitovu kod Jagodine

Održana druga Pasuljijada u Rakitovu kod Jagodine

Prva tri mesta osvojile su ekipe: „Vaske bandsek“ iz Rakitova, „Sekuričke domaćice“ iz Sekuriča i „Humanisti velikog srca“ iz Rakitova. Njima su uručeni pehari, a svim takmičarima zahvalnice za učešće. Priređen je i muzički program

Foto: TV Kopernikus

Pasuljijada, druga po redu, održana je nedavno u selu Rakitovo kod Jagodine. Prva tri mesta osvojila su ekipe: „Vaske bandsek“ iz Rakitova, „Sekuričke domaćice“ iz Sekuriča i „Humanisti velikog srca“ iz Rakitova.
Organizatori su zadovoljni odzivom ekipa, njihovim entuzijazmom i odličnom atmosferom koju su svi zajedno stvorili tog dana:

-Narod je željan ovakvih događaja kako bi se malo skupio i družio. Ovde je ekipa iz Sekuriča, kojima ćemo mi isto uzvratiti posetu. Tu je i ekipa iz Rajkinca, kao i dve ekipe iz Ćuprije. Na ovaj način razmenjujemo iskustva, obilazimo jedni druge i to je širenje jednog drugarstva i poznanstva za ubuduće –rekao je Predrag Brković, jedan od organizatora.

Da bi pasulj odneo titulu najboljeg, takmičari su morali da se potrude da pogode gustinu, miris, ukus, boju, a bitan je bio i sastav namirnica. Tročlani žiri, koji su činili Dejan Novaković, Nenad Pavličić i Aleksandar Đorđević, nije imao nimalo lak zadatak, a predsednik žirija je za organizaciju ovogodišnje Pasuljijade imao samo reči hvale:

-Bio sam na više od stotinu manifestacija i mogu da kažem da se domaćin dosta dobro potrudio da ovo organizuje. Ima dosta hladovine, jako je vruće, ali imaju sve što im je potrebno i vidim da sve ide u najboljem redu. Mnogi su pripremili različite začine i vrste suhomesnatih proizvoda, tako da biće lepog pasulja danas –rekao je tokom događaja Dejan Novaković, profesor kuvarstva i predsednik žirija.

Foto: TV Kopernikus

U takmičenju za najbolji pasulj ove godine učestvovalo je 18 ekipa iz Pomoravlja, a svi učesnici su istakli da im motiv za prijavljivanje nije bila nagrada, već isključivo druženje i zabava:

-Ovo je naše drugo učešće. Ovde je fenomenalno druženje, pogotovo za omladinu. Treba što više da se druže i da se skupljaju. Kada je u pitanju tajna dobrog pasulja, svako ima nešto što krije i svoj način kuvanja –misteriozan je bio Nenad Vitošević iz ekipe “Bombaši” iz Rakitova.

-Posećujemo sve manifestacije: kupusijade, pasuljijade, gulašijade, crevarijade… Pravi smo gurmani! Volimo ovu zemlju i volimo pasulj. Ljudima je posle korone koja je sve poremetila ovakav predah bio potreban –rekao je Dušan Trifunović iz ćuprijskog tima “Moravski pustolovi”.

-Tajna dobrog pasulja je tad a ima bar tri vrste mesa i ostale mirođije, da bude fino kuvan, da ne bude prekuvan, da ne bude tvrd – i da ga ima mnogo –rekao je sa osmehom Goran Stevanović iz ekipe “Humanisti velikog srca” u Rakitovu.

Sastavni deo manifestacije bio je i muzički program, a sav prihod od kotizacije sakupljen je za pomoć fudbalskom klubu “Lugomir” iz Rakitova. Najbolje ekipe dobile su pehare, a svi učesnici zahvalnice za doprinos manifestaciji svojim učešćem. Pokrovitelj događaja bila je Skupština grada Jagodine.  

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .