Naslovna // Slobodno vreme // Počelo “Jagodinsko kulturno leto”: Folklorni nastupi oduševili brojnu publiku

Počelo “Jagodinsko kulturno leto”: Folklorni nastupi oduševili brojnu publiku

Po odluci žirija, najbolji nastup imalo je KUD „Poselo“ iz Glavinaca, a svi učesnici programa od pokrovitelja Skupštine grada Jagodine, dobili su, kao poklon, dvodnevni boravak u Vrnjačkoj Banji. U subotu, 9. jula u 21 čas, na istom mestu nastupiće Jadranka Jovanović i Oliver Njego uz klavirsku pratnju Nikole Rackova

Foto: TV Kopernikus

Nova sezona, 18. po redu, tradicionalne manifestacije „Jagodinsko kulturno leto“ počela je protekle subote u Izletištu „Potok“ u Jagodini.
Ovogodišnja sezona otvorena je takmičarskim nastupom sedam kulturno-umetničkih društava: „Poselo“ iz Glavinaca, „Izvor“ iz Lovaca, „Glogovac“ iz Glogovca, „Vladimir Stanojević“ iz Šuljkovca, „Moravac“ iz Duboke, „Radislav Nikčević“ iz Miloševa i „Ljubiša Urošević“ iz Ribara. 

Njihovi članovi, a kojih je bilo različitih starosnih generacija, predstavili su se igrama iz različitih krajeva naše zemlje, a ocenjivao ih je tročlani stručni žiri koji su činili: Zorica Vujmilović, predstavnica Kulturnog centra, Vladica Ducić, sekretar DZK „Kablovi“ i Radiša Đokić, dugogodišnji rukovodilac DZK „Kablovi“. Oni nisu imali nimalo lak zadatak da izaberu najbolje Društvo, ali su na kraju odlučili da titulu najboljeg osvoji KUD „Poselo“ iz Glavinaca.

Iz organizacije, Centra za kulturu „Svetozar Marković“, istakli su da su veoma ponosni na dugu i uspešnu tradiciju ove manifestacije koja svake godine privuče veliki broj posetilaca.

-Zaista je sjajna priča da 18 godina zaredom, u ovom prostoru okupimo na stotine umetnika: glumaca, pevača i igrača, a da na desetine hiljada ljudi dolazi da to vidi. Kao grad postali smo prepoznatljii po mnogim stvarima, ali i po ovom prostoru gde se manifestacija „Jagodinsko kulturno leto“ održava. Ona je poznata pre svega po velikim narodnim igrankama koje naša publika obožava i tada nikada ne bude ispod 2000 do 3000 ljudi. Tu su i drugi događaji. Ove godine, punoletstvo slavimo prvo sa igračima, kulturno-umetničkim društvima, našom tradicijom, sa onim što smo mi, odakle potičemo i odakle su naši koreni, a posle toga sledi nešto drugo. Pozivam vas da celog leta budete sa nama: svake subote u julu i svake subote i nedelje u avgustu da vidite koliko smo u tome uspeli –rekla je Zorica Stojinović, v.d. direktora Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Predstavnici kulturno-umetničkih društava izrazili su zadovoljstvo zbog svog učešća na otvaranju manifestacije i njene odlične organizacije.

-Izuzetno je lepa stvar nastupati u ovakvom ambijentu pred ovoliko ljudi. Stvarno, sve je za svaku pohvalu. Naše kulturno-umetničko društvo ima dugu tradiciju. Bilo je prekida u radu, ali je nastavilo 2014. godine. Imamo oko 120 članova svih generacija –rekao je Ivica Antonijević, predsednik KUD-a „Glogovac“.

-Naše kulturno umetničko društvo postoji odavno, ali je tek zvanično 2011. registrovano pod imenom „Moravac“. Imamo negde oko 50 članova, ali to stalno varira. Ovo je nešto izuzetno. Naše društvo organizuje sabor već sedmi put ove godine. Pozivamo društva iz cele Srbije, ali se i odazivamo kada nas pozovu –rekao je Mile Mitrović, predsednik KUD-a „Moravac“ iz Duboke.

Foto: TV Kopernikus

Priređen je i revijalni program koji se sastojao od nastupa glumca Petra Mitića u ulozi Jovanče, zdravičara Milana Jovanovića iz sela Lovci, mladog muzičara Stefana Dugalića koji se predstavio na saksofonu i još dva kulturno-umetnička društva koja su se predstavila igrom i pesmom: „Zdravac“ i „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine.

Treba istaći i da su svi učesnici programa, kao nagradu za uspešne nastupe, od pokrovitelja Skupštine grada Jagodine dobili i lep poklon: dvodnevni boravak u Vrnjačkoj Banji. Već u subotu, 9. jula, na istom mestu sa početkom u 21 sat, publika će imati priliku da uživa u nastupu Jadranke Jovanović i Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nikole Rackova, dok će na Gradskom trgu, 12. jula, povodom gradske slave Petrovdana, u utorak 12. jula, sa početkom u 21 čas, nastupiti grupa „Neverne bebe“.

Podsećanja radi, svi događaji u okviru „Jagodinskog kulturnog leta“ besplatni su za sve posetioce.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .