Naslovna // Slobodno vreme // Postavljena nova info tabla o pticama u parku “Đurđevo brdo”

Postavljena nova info tabla o pticama u parku “Đurđevo brdo”

“Nadamo se da će ova tabla pobuditi interesovanje kod mladih za posmatranje ptica, ali i za zaštitu prirode” rekao je Boban Stanković iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine i komunalne poslove grada Jagodine

Na info tabli nalaze se svi detalji o pticama na ovoj teritoriji grada

Na ulazu u Gradski park “Đurđevo brdo” u Jagodini nedavno je postavljena nova info tabla o pticama koje borave na ovoj teritoriji.

Gradski park “Đurđevo brdo” značajno je prirodno dobro treće kategorije botaničko-ornitološkog karaktera. Na prostoru parka nalazi se 40 vrsta drveća i grmlja sa oko 800 stabala, a takođe je i stanište mnogih ptica. Tim povodom, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i komunalne poslove grada Jagodine, u cilju promocije zaštite prirode, postavila je novu info tablu na ulazu u park:

-Ona je zamišljena kao vodič za posmatranje ptica. Na prostoru parka i “Đurđevog brda” registrovano je oko 70 vrsta ptica, od toga je 41 gnezdarica. Na tabli je prikazan spisak registrovanih vrsta, predstavljen u četiri grupe: ptice stanarice, selice, zimovalice i prolaznice. Za 29 najčešćih vrsta date su i ilustracije, koje će učenicima i početnicima u posmatranju ptica omogućiti lakše raspoznavanje vrsta –rekao je Boban Stanković iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine i komunalne poslove grada Jagodine, inače diplomirani biolog koji se proučavanjem ptica bavi više od 30 godina.

Iz Uprave ističu da će ova info tabla pobuditi interesovanje kod mladih za posmatranje ptica koje podrazumeva boravak u prirodi uz psihičku i fizičku aktivnost, sticanje znanja, veština i razvijanje čula, a pre svega razvijanje svesti o potrebi zaštite prirode.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .